IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
16:50 | 12 август 2017
Обновен: 00:38 | 28 март 2024

Разхладата в реката може да ни донесе инфекции

Лептоспирозата е една от най-честите

По материала работи: Борис Проданов
Разхладата в реката може да ни донесе инфекции

Лептоспироза е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от патогенните подвидове на бактериите от род Leptospira. Те принадлежат към една сериозна група бактерии – спирохетите – събрала в себе си причинителите на сифилиса, лаймската болест и лептоспирозата. Заболяването лептоспироза обикновено протича като леко фебрилно състояние, но в около 10% от случаите води до по-тежката болест на Weil-Василев.
С какво се отличава Лептоспирата?
 
За нуждите на практиката този голям род е разделен на два вида, болестотворен от които за човека е Leptospira interrogans.
 
Тези бактерии представляват едни много тънки и дълги извити спиралки – те са толкова тънки, че не могат като другите бактерии да бъдат видяни на обикновен микроскоп. Освен това са и сребролюбци – импрегнирани със сребро, те стават по-достъпни за наблюдение. Който иска да ги види в действие трябва да може да ги наблюдава на така нареченото тъмно зрително поле.
 
Лептоспирите имат спираловидна форма и извършват непрекъснато спираловидни движения – подобни на въртящ се тирбушон. Оптималната температура за развитието им е 28-30 градуса по Целзий, което ги отличава от повречето причинители, които ни нападат.
 
Лептоспирозата е зооантропоноза – инфекция по животните, която обаче при възможност може да зарази и човека. Самият човек, при боледуване, много рядко е източник на инекция за други хора. Плъховете са най-важният естествен резервоар на тези бактерии. С тях те формират особена форма на симбиоза и лептоспирата живее в техните бъбреци в продължение на години.
 
За това и най-честото място на заразата е замърсена с урина вода. Обикновено това са местата на сладките водоеми – реки, езера, блата. Всеки контакт не само с урина, но и кръв и тъкани на болни животни може да е заразен за човека. Докато си газим най-безгрижно в реката на село, лептоспирите със своите движения и малки размери навлизат в кожата ни през микроабразии и невидими за нас наранявания, както и през лигавиците и конюнктивите.

 

днес.бг

Коментари

Новини Варна