IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
11:19 | 23 септември 2017
Обновен: 00:28 | 25 април 2024

"Мис Турция" изгуби короната си

Писала туит в който обидила жертвите на метежа от 2016 г., r

По материала работи: Деян Михайлов
"Мис Турция" изгуби короната си

 

Ътър Есен, който спечели конкурса "Мис Турция 2017", бе лишена от короната и титлата броени часове по-късно. Причината според организаторите е нейно старо съобщение в "Туитър", свързано с опита за преврат от 15 юли 2016г.

"Със съжаление ви информираме, че такъв туит наистина е бил публикуван от Ътър Есен. Не е възможно организаторите на "Мис Турция" да подкрепят подобно съобщение, когато става дума за представянето на Турция и нейния образ пред света", се казва в официалното съобщение.

Победителката заяви в "Инстаграм", че не е правила политически изявления: "Искам да кажа, че като 18-годишно момиче не съм имала политически цели, когато написах това съобщение". Тя отстрани от профилите си в социалните мрежи снимките от конкурса.

Новата Мис Турция, която ще представя страната си на конкурса "Мис Свят" в Китай е Аслъ Сюмен.

Съобщението, което струваше короната на Есен, е публикувано това лято около първата годишнина от метежа, в който загинаха почти 250 души, наричани в Турция "мъченици".

В туита пуше: "Тази сутрин ми дойде цикълът, за да празнувам 15 юли, Денят на мъчениците. Празнувам като кървя с кръвта на нашите мъченици".

Сега организаторите казват, че са научили за съобщението след церемонията в Истанбул, след което провели продължително заседание, за да потвърдят автентичността на туита и да обсъдят създалата се ситуация.

Би Би Си припомня, че това не е първият подобен случай с момиче, спечелило "Мис Турция". Миналата година Мерве Буюксарач получи 14-месечна условна присъда лишаване от свобода по обвинение, че като е споделила сатиричен стих в социалните мрежи, е обидила президента Реджеп Тайип Ердоган.

Буюксарач, която спечели конкурса през 2006г., бе арестувана за кратко през 2015г. покрай разследването на случая. По това време Ердоган започна хиляди съдебни искове срещу хора, които, според него, го били обидили. След това той оттегли исковете с обяснение, че за това го вдъхновило чувството на единство в страната след опита за преврат.

 

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна