IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
18:47 | 24 септември 2017
Обновен: 08:15 | 20 април 2024

Формата на лицето подсказва склонни ли сте към изневяра

Според проучване хората с по-широки лица са с по-високо либидо

По материала работи: Слав Велев
Формата на лицето подсказва склонни ли сте към изневяра

 

Чертите на лицето могат да кажат много за един човек, но се оказва, че и самата му форма "говори" много. Според ново изследване, публикувано в списание Archives of Sexual Behavior, широкото и квадратно лице е отличителна черта на хората, склонни към случаен секс и изневяра.

 

Според авторите на проучването хората с по-широки лица или по-висока стойност на съотношението ширина/височина (fWHR - Facial width to height ratio) притежават по-високо либидо. Както мъжете, така и жените, с високо fWHR са по-склонни да изневеряват на партньора си и да търсят случаен секс, съобщава EurekaAlert!.

 

Индикаторът fWHR се счита за морфологичен сигнал, свързан както с половия диморфизъм, така и със социалните функции, характерни за даден индивид.

 

Параметърът fWHR предизвиква все по-голям интерес за психолозите. В други, предишни изследвания учените откриват връзка на fWHR с агресивността и редица други черти. Сега изследователи от университета в Ниписинг (Канада) са установили връзка между съотношението на ширината и височината на лицето със степента на сексуална активност, използвайки резултатите от две отделни проучвания.

 

 

 

В първото участие взели 145 студенти, които имат интимни отношения. Те споделили особеностите на своето поведение при общуването с други хора и сексуалните си контакти. По снимки на доброволците специалистите определили съотношението между ширината и височината на лицата им.

 

Второто проучване, в което участвали 314 човека, била разширена версия на първото и учените оценили доколко склонни към изневери са доброволците.

 

И в двете проучвания и мъжете, и жените, с по-висок fWHR са склонни да имат по-силно сексуално желание. Според експертите, връзката между пропорцията на лицето и сексуалното поведение се дължи на нивото на хормона тестостерон по време на половото съзряване.

 

Според Стивън Арноки тези резултати показват, че по fWHR е възможно да се предскаже нивото на сексуалната активност на мъжете и жените.

 

"Данните показват, че характеристиките на лицето могат да предадат важна информация за сексуалната мотивация на човека", обяснява психологът. Най-високото ниво на сексуална активност бе демонстрирано от хора с къси и широки лица. Също така те са по-склонни към изневяра. И не става дума за нови романтични чувства, а за случайни връзки.

 

Изследователите казват, че корелацията между пропорциите на лицето и сексуалното желание се дължи на нивото на хормона тестостерон по време на пубертета.

 

fakti.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна