IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:18 | 15 октомври 2017
Обновен: 11:59 | 11 април 2024

Карфиол и броколи пазят от сърдечни болести

Кръстоцветните зеленчуци са богати и на витамин К

По материала работи: Слав Велев
Карфиол и броколи пазят от сърдечни болести

Ежедневната порция карфиол, броколи или зеле може да предотврати много здравословни проблеми - от артрит до сърдечни болести, като поддържа храносмилателната система здрава, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА и Дарик.
 

Учени от университета на Пенсилвания установиха, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливи черва.
 
Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха. Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни проблеми.

 

Количеството броколи, давано на мишките в изследването, е било 15 процента от дневната им храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол.

 
За повечето хора това количество е неприемливо, но според ръководителят на изследването Гари Пърдю и една чаша ще даде добър резултат.
 

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, спанак са богати и на витамин К. Той е важен за сърцето.

Коментари

Новини Варна