IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
15:10 | 20 октомври 2017
Обновен: 17:32 | 22 март 2024

Какво да правите, когато сте в депресия?

Поддържайте здравословна диета

По материала работи: Пламен Янков
Какво да правите, когато сте в депресия?

Тя идва неочаквано, а често знаците за това, че вече е част от живота ни, сякаш ни се изплъзват. Депресията – започваща с тъга, меланхолия, честа смяна на настроенията и понякога с чувство за вина, загуба на увереност, съпровождана с гняв и понякога завършваща фатално.


Да се изправиш срещу нея е трудно, но не и невъзможно. Всяка негативна промяна в нагласата ви към живота заслужава вашето внимание.


Какво да правите, когато се чувствате депресирани?


Структурирайте

Поддържането на редовен график насърчава чувството за стабилност, предсказуемост и последователност. Събуждайте се, лягайте си, хранете се, отивайте на работа по едно и също време (ако ви е възможно). Важно е да поддържате живота си подреден.


Преразпределете големите цели в по-малки

Когато сте депресирани има начин да се справите с всичките си ангажименти, като ги направите по-леснодостъпни, изпълними. Разбийте големите цели на по-малки такива. Не бива задълженията ви да изглеждат като стръмна планина, която няма да можете да изкачите.

 

Поддържайте здравословна диета

Вие сте това, което ядете. Ако подхранвате тялото си, вие подхранвате ума си. Физическото здраве може да повлияе психичното здраве и обратно. Често хората в депресия прибягват до консумацията на нездравословни храни, алкохол, в редки случаи спират да се хранят редовно.
 

Водете си дневник

Когато се чувствате депресирани е много важно да дадете свобода на чувствата си. За някои воденето на дневник е ефективен метод за контрол на мислите, чувствата. Купете си хубав тефтер, ползвайте цветни маркери, листчета, избягайте от класическия пример за дневник. Така може да се родят и креативни идеи, които да са ви полезни в бъдеще.

 

Превърнете депресията в креативност

Има силна връзка между депресията и творчеството. Запишете се на курс по рисуване, керамика, танци... или просто рисувайте у дома. Изразете вашите емоции чрез изкуството, ново хоби. Ще видите колко по-добре ще се почувствате.

 

Останете в светлина

Изразът „Ти си толкова болен, като тайните си.“ се вписва добре в депресията. Депресията процъфтява в тъмното. Когато се изолирате от другите и запазите емоциите си в тайна, по-лесно е вашата депресия да процъфтява. Прекъснете цикъла на тайните и бъдете честни за това, което изпитвате.


Споделете с близки приятели, роднини или потърсете помощ от специалист. Не е срамно да споделяш и да поискаш помощ. Също така не се отделяйте от социалния живот, забавленията.

az-jenata.bg

Коментари

Новини Варна