IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
20:57 | 21 октомври 2017
Обновен: 09:46 | 16 април 2024

Кафяв ориз или бял ориз?

Кафявият ориз е пълнозърнест и в структурата му са запазени всички обвивки

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кафяв ориз или бял ориз?

Храна без ориз не е храна. Така казват японците. Прави са, като се има предвид, че визират продукт, който е основен хранителен източник на почти половината свят. Но с налагането на здравословния начин на живот дори по отношение ползите от ориза се появява дилема, която заплашва реномето му на доказан хранителен източник.Кафявият ориз мощно узурпира кухненските съдове на любителите на здравословното хранене и измести белия. Счита се, кафявият ориз е по-чистата във всяко отношение разновидност на тази култура. Не само биологичните, но и хранителните качества на белия ориз днес се оспорват масово по света. Логично се появява въпросът правилно ли е това?

 

Кафяв ориз и бял ориз – по-значимите разлики

 

Кафявият ориз е пълнозърнест и в структурата му са запазени всички обвивки с излючение на най-външната шушулка. Белият ориз е изцяло лишен от всички обвивки на зрънцето, с които, за жалост, се отнема и почти цялото съдържание на протеини, антиоксиданти, фибри и витамини, запазено при кафявия ориз.

 

За сметка на това именно по-чистата форма на белия ориз позволява той да се разгражда и усвоява много по-бързо и пълноценно в стомашно-чревния тракт. По-бавното разграждане на кафявия ориз обаче подсигурява неговия по-нисък гликемичен индекс. Това е голямо предимство за диабетиците, при които не се препоръчва прием на храни, повишаващи рязко нивата на глюкоза в кръвта.

 

Наложеното схващане, че кафявият ориз е по-полезен води до заблудата, че той е и по-нискокалоричен. Това не е така. Макар и разликата да е незначителна, калориите при белия ориз са по-малко.Дори повърхностния анализ на различията показва, че освен цветовите и вкусовите особености, и хранителните качества на двата типа ориз се различават. И все пак белият ориз не може да се отрече напълно, особено ако с него не се прекалява редовно. Очевидно изборът между кафяв и бял ориз се свежда до избор между полезна и невредна разновидност на този хранителен продукт.

 

puls.bg

 

Четете още: Сурови барчета с ядки и плодове - за здраве и добра форма

 

Коментари

Новини Варна