IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
11:50 | 21 октомври 2017
Обновен: 11:25 | 16 април 2024

Защо да не допускаме кучето до спалнята?

Това може да влоши сериозно качеството на съня

По материала работи: Ставри Таргов
Защо да не допускаме кучето до спалнята?

Допускането на кучето, макар и отглеждано като чист домашен любимец, до леглото ни може да влоши сериозно качеството на съня ни. Опасността е налице дори при хора с по-природа здрав и непробуден сън. Това е заключението на научен екип, проучил подробно влиянието на най-добрия приятел на човека върху здравето на същия в дългосрочен аспект.
 
Данните са събрани след проучване, в което са участвали 40 човека, които отскоро са се снабдили с домашен любимец. Половината от тях позволявали на кучето си да дели с тях вечерната постеля, а останалите го допускали да спи в спалнята им, но не върху леглото заедно с тях. Важна особеност е, че нито един от 40-те участници не е имал предшестващи проблеми със съня. В продължение на 7 нощи е проследен моделът на съня на тези хора и се оказва, че при едната група такива проблеми се появяват.
 
Като основна причина за тях се посочва именно съжителството с кучето и по-конкретно спането му в леглото близо до спопанина. Проблеми със съня в рамките на седемдневното проучване са отчетени само при групата, която допуска кучето да спи в леглото им.
 
В случая по-същественото не е временното разстройство на съня, асоциирано с присъствието на домашния любимец. Според учените по-големият проблем идва от способността на проблемите със съня да се влошават с времето и да прераснат до по-сериозни разстройства като хронично безсъние, трудно заспиване вечер и често събуждане нощем.
 
Рискът от такива състояния е значителен при хора, които отглеждат куче като домашен любимец от дълги години. Дори да страдат от хронични проблеми със съня, те много трудно биха ги асоциирали с домашния си любимец. Според учените тази особеност само доказва колко особено състояние е сънят, колко много и различни фактори му влияят и колко лесно той може да се разстрои.
 
Затова влиянието на съжителството с домашен любимец не бива да се пренебрегва. А контролът върху това влияние е изцяло в ръцете на стопанина.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна