IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
16:05 | 17 ноември 2017
Обновен: 18:08 | 22 март 2024

Тайната на младостта е яденето на шоколад и пиенето на червено вино

Могат да предотвратят бръчки, твърдят изследователи

По материала работи: Пламен Янков
Тайната на младостта е яденето на шоколад и пиенето на червено вино

Яденето на шоколад и пиенето на червено вино могат да предотвратят бръчки, твърдят изследователи. Учените открили, че и двете помогнаха за подмладяване на старите клетки, карайки ги да изглеждат по-млади. 

 

Повече шоколад, повече вино

Когато застаряваме, нишките на ДНК-то в клетките ни постепенно губят защитните теломери, пише bistro.bg. Екипът от изследователи прилага съединения, базирани на химикали, които естествено се срещат в червено вино, тъмния шоколад, червеното грозде и боровинките. Тези храни са богати на флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

 

В рамките на часове от опита, с тези, така наречени, реверсаролови аналози, старите клетки започват да се делят и теломерите им стават по-дълги. 


Д-р Ева Каторе, изследовател в университета в Ексетър, която e извършила експериментите, е изненадана от степента и бързината на промените в клетките. "Когато видях някои от клетките в съдовете за култивиране, не можех да повярвам. Тези стари клетки изглеждаха като млади клетки. Беше като магия. Повторих експериментите няколко пъти и във всеки един случай клетките се подмладяваха. Аз съм много развълнуван от последиците и потенциала за това изследване."

 

И все пак... с едно наум

Пиенето на чаша вино или бутилка бира на вечер може да намали риска от ранна смърт. Умереното пиене - определено като до седем напитки седмично за жени и 14 за мъже - значително намалява риска от смърт от сърдечни заболявания и други проблеми. Дам Сали Дейвис, британския лекар, направил проучване сред повече от 300 000 американци, заявява, че няма "безопасно ниво" на пиене. Изследвания от университета в Тексас и университета Шандонг в Китай сочат, че ползите за сърцето ясно надделяват над рисковете, особено сред възрастните хора.

 

Прочетете С колко клякания се топи изпита чаша вино

71-годишна актриса слага всички в малкия си джоб

Коментари

Новини Варна