IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
10:22 | 22 ноември 2017
Обновен: 11:41 | 19 април 2024

Турку съхранява историята на Финландия

Побратименият на Варна скандинавски град е и университетски център

По материала работи: Пламен Янков
Турку съхранява историята на Финландия

Побратименият на Варна финландски град Турку е очарователна комбинация, своеобразен мост между история и съвремие. Намира се на югозападния бряг, част от известния архипелаг на Финландия. Разполага с всичко необходимо за съвременния градски жител, но също и с  ценни съкровища на древността, привличащи туристи от цял свят.

 

Турку предлага квалифицирана работна сила, 

модерна общинска администрация, добри международни връзки, както и гъвкави услуги за фирми и предприятия. През центъра на Турку преминава река Аура. Архипелагът на Турку се простира по протежението на града на запад. Най-големите острови в близост са Hirvensalo, Ruissalo, Satava и Kakskerta. 

 

 

ГОЛЕМИТЕ КОРАБИ ОТ БАЛТИЙСКИТЕ РЕГАТИ са атракция в Турку и събират хиляди зрители.

 

 

Архипелагът включва над 20 000 острова,

а Турку е оживен студентски център, разполагащ с 3 висши учебни заведения. Над 35 000 души получават висшето си образование, което е тясно свързано с бизнес организациите посредством специално разработен Център за технологии. Местното пристанище е от общонационално значение, през което преминава голяма част от международната търговия на страната. Като най-известния артград на Финландия (Европейска столица на културата 2011), Турку предлага широк кръг от културни събития през цялата година. 

 

 

ПАРТИ НА БРЕГА – ХИЛЯДИ млади хора се събират по различни поводи.

 

 

Тук се провеждат най-старият рок фестивал

в Европа, летни музикални фестивали, средновековен пазар и др. Висш орган по вземането на решения в града е Общинският съвет, избиран пряко от местните жители. Съветът се избира за период от  4 г., както и във Варна. Градският съвет разполага с общо 67 членове, като този брой се определя на база актуалната численост на местното население. Висш изпълнителен орган в града е кметът. Неговата задача е да координира местната администрация и местната икономика. Кметът се отчита пред Изпълнителния съвет на Турку. 

 

КРУИЗНИТЕ КОРАБИ са чест гост на пристанището.

 

 

Това е град с най-дълга история,

тъй като е създаден през XIII век. Строителството на най-забележителните исторически паметници в Турку – катедралата и замъка, е започнато още през XIII век, но изграждането им трае столетия. Дълго време след създаването си градът е бил най-голям по население в страната, като между 1809 – 1812 г. Турку е бил столица на Финландия. Идва времето, когато руснаците завладяват Финландия, и по тяхно решение преместват административните функции на столичния град в Хелзинки.

 

ТУРИСТИТЕ НАМИРАТ РАЗЛИЧНИ начини да разгледат забележителностите.
 
 

 

През 1827 г. в Турку се разразил огромен по мащабите си пожар,

който унищожил по-голямата част от града. Турку реставрира много от средновековните си църкви и то не защото финландците са много религиозни, а защото се възпитават в респект към традицията. Оцелелите в пожара стари дървени къщи пък са обединени в едно музейно селище – Луостаринмяки. Там може да бъде проследена историята на древните занаяти на хората, създали града - тъкане, плетене на дантели, правене и сушене на ръжен хляб с традиционна форма, която не може да се види на друго място по света. 

 

 

КОЛЕДАТА В ТУРКУ е зимна приказка.

 

 

Заради огромното си историческо значение

Луостаринмяки не случайно е обявен за културен обект под егидата на ЮНЕСКО, а през 1985 г. получава наградата “Златната ябълка“ на FIJET. Друга забележителност на Турку е откритият през 1968 г. музей “Сибелиус”. В него е експонирана голяма колекция от музикални инструменти, литература и фотокопия на оригинални произведения на Ян Сибелиус. Впечатляващата старинна фрегата “Суомен Йоутсен”, или “Финландски лебед”, през 1930 г. е преустроена за обучение на военноморския флот на Финландия. Тя е закотвена на брега на река Аура в централната част на града, за да напомня със своето величие и красота, че Турку е морски град с богата история в корабостроенето и пристанище, което дълги години е било връзка на града със света. Пристанището и днес е едно от най-важните в страната, защото през него се осъществява най-големият външнотърговски обмен на Финландия.

 

 

СВЕТЛИНИ от нощния град.

 

 

 

ПЛАЖОВЕТЕ ДАВАТ РАЗЛИЧНИ възможности за забавления в малкото топли дни.

 

БОРИС ПРОДАНОВ

 

Четете още Раят слиза на Земята в Сейшелските острови

Канкун – туризъм в земите на маите

Слима – туристическата перла на Малта

Атина разказва антична приказка на туристите

Батуми – морски туризъм със спомен за другаря Сталин

Билбао – от металургията до музея „Гугенхайм“

Ню Орлиънс – джаз, плаж и история

Венеция – град на гондоли и канали

Минало, настояще и бъдеще си подават ръка в Банкок

Хонолулу е мечтата на всеки турист

Маями – райско кътче за бедни и богати

Истанбул ни изкушава с най-доброто от Европа и Азия

Пърт – живот между пясъка, реката и океана

Осло – от фиордите до плажа и карането на… сърф!

В Дубай туристът се докосва до лукса на шейховете

Лисабон ни дава духа на пътешествениците

В Ел Ей директно от плажа ставате кинозвезда

Хелзинки – живот на островите

Две цивилизации си подават ръка в Хонконг

Дъблин – от пъбовете до културния туризъм

Ню Йорк съдържа чиста енергия за забавления и бизнес

Сан Франциско е любим на милиони туристи от цял свят

Идете на сърф или на... опера в Сидни

Варна с основание е морска столица на България

“Българският” Чикаго е любим на милиони туристи

Сингапур – градът на лъва е магнит за туристи от цял свят

Коментари

Новини Варна