IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
11:25 | 5 декември 2017
Обновен: 21:12 | 26 април 2024

Изчезна най-известната птица, която се мисли за човек

По материала работи: Слав Велев
Изчезна най-известната птица, която се мисли за човек

Изчезна най-известната новозеландска птица, Сироко, от редкия вид папагали какапо, който не може да лети и доби световна популярност, след като опита да се чифтоса с мъж в телевизионно предаване, предаде ДПА.

 

Предполага се, че папагалът, който е на 20 години, живее уединено на отдалечен остров от Южния остров и избягва всички опити да бъде открит.

 

Специалистите не са разтревожени от изчезването му, защото той е здрав, млад и на острова няма хищници.

 

Около 5% от предавателите на какапо се чупят всяка година и на лесничеите може да отнеме няколко години, за да открият птицата отново.

 

Сироко беше отгледан от хора, след като получи респираторно заболяване едва на 3-седмична възраст. В резултат на това той възприема себе си за човек, вместо за закръглен папагал. Той не проявява интерес към други какапо, а вместо това демонстрира ритуала си за чифтосване в присъствието на хора.

 

Славата го застигна, когато зоологът Марк Каруардин и телевизионният водещ Стивън Фрай го заснеха в епизод от документална поредица. Сцената, на която Сироко се качва на главата на зоолога и се опитва да се сноши с него, беше гледана над 7 милиона пъти в YouTube.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна