IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
13:18 | 10 декември 2017
Обновен: 22:28 | 20 април 2024

Коледният щолен носи аромата на домашен уют

Как да приготвим десерта?

По материала работи: Слав Велев
Коледният щолен носи аромата на домашен уют

Празничните дни са изключително чакани по няколко причини. Подаръци, повод да се съберем със семейството и, разбира се, ароматни ястия и топъл уют.


Асоциираме Коледа с определени аромати и вкусове, а коледният щолен е един от примерите за това.


Вижте рецептата на Clovesandvanilla.com и tialoto.bg за да приготвите сами вкусния десерт за празниците:


Съставки:
500 г пресято брашно + 100-200 за доомесване
100 г захар
250 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая
щипка сол
200 г разтопено и охладено краве масло
100 г накиснати в ром/бренди/уиски стафиди
100 г червени боровинки
100 г нарязани на ситно кайсии
60 г натрошени орехови ядки
50 г захаросани портокалови корички
50 г захаросани лимонови корички
Подправки: 1 пак. ванилена захар, 1/4 ч. л. карамфил, 1/4 ч. л. счукани зърна кардамон, щипка индийско орехче, масло за намазване, около 100 г пудра захар

 


Приготвяне:

В купа смесете 2 ч. л. от захарта, 1 ч. л. брашно, сухата мая и топлото мляко. Покрийте купата с кърпа и я оставете на топло за около 10 мин, за да се активира маята.


През това време смесете сухите съставки: пресятото брашно, захарта, подправките, солта и оформете кладенче в средата.
След като маята „шупне“ добавете в кладенчето при сухите съставки разтопеното и охладено масло и шупналата мая, и разбъркайте в началото с лъжица, а после продължете да месите с ръце.


Трябва да се получи мазно и меко тесто, ако тестото лепне по ръцете ви – добавете още малко брашно. Когато омесите хубаво тестото за вашия щолен, върху набрашнена хартия за печене го разточете на кора и върху нея поставете всички сушени плодове (изцедете стафидите от алкохола) и ядки, отново съберете топката тесто, и месете, докато ядките и плодовете се разпределят равномерно в цялото тесто.


Поставете тестото за вашия щолен в дълбок съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за около 2-3 часа, за да удвои обема си.


След като щоленът ви втаса, отново го омесете и го оформете за печене. Аз оформих като правоъгълни хлебчета, покрих отново с кърпа, и пак го поставих на топло място за 1 час, за повторно втасване.


Готовият, втасал два пъти щолен, поставете за печене в загрята на 180 градуса фурна за около час ако сте направили един от цялото тесто или около половин час при по-малки по обем щолени. Наблюдавайте повърхността на сладкиша ви, в случай че бързо покафенее го покрийте с алуминиево фолио, но в моя случай не се стига дотам.


След като щоленът ви е изпечен го извадете от фурната и от тавичката, намажете го целия с масло, оваляйте го обилно в пудра захар и го оставете да се охлади. Охладеният напълно щолен опаковайте във фолио и приберете в плик или кутия за хляб.


Добре е преди консумация щоленът ви да е престоял поне 20-ина дни.... а ако устоите да не го отворите 40 дни, тогава сигурно ще е пре-въз-хо-ден! А, да, пропуснах да споделя – няколко дни у дома ви ще ухае на ванилия, карамфил и кардамон.

Коментари

Новини Варна