IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:00 | 12 декември 2017
Обновен: 19:13 | 19 април 2024

3 продукта, които не бива да смесваме с млякото

Комбинацията с риба от консерва може да доведе до отравяне

По материала работи: Ставри Таргов
3 продукта, които не бива да смесваме с млякото

Не само типът на храната, но и начинът, по който я комбинираме, има важна роля за здравето ни.
 
Балансираното хранене изисква прием на разнообразни хранителни вещества, но времето, по което ще ги приемем и източниците, от които ще си ги набавим, определят доколко ще ги оползотворим.
 
От правилното комбиниране на храните зависи не само дали ще усвоим оптималното състава им, но и дали няма да си навредим. Защото днес широко се говори за това какви храни да включим в диетата си, но малко хора са запознати с това как да ги съчетаваме и по-важното – какво да не правим с тях.
 
Разбулването на тази малка мистерия може да започне с изясняване особеностите на една от най-обилно присъстващите на трапезата ни храни – млякото и млечните продукти.
 
Според много диетолози и специалисти по храненето комбинираният прием на мляко и други богати на белтъчини продукти води до усещане за тежест в стомаха и храносмилателни проблеми при много хора. Затова смесването на млечни продукти и други храни, богати на протеини, особено месо и яйца, не се препоръчва при хора, които спазват диета за отслабване.

Същевременно тази комбинация носи своите ползи при малките деца, подрастващите и особено при хората с поднормено тегло.
 
Едновременният прием на млечни продукти с риба и рибни изделия е втората комбинация, която трябва да избягваме, за да се предпазим от проблеми с перисталтиката, а и от по-сериозни последици.

Важно е да се отбележи, че едновременният прием на мляко и риба от консерва може да доведе до опасно бактериално хранително отравяне.
 
Третата нежелана комбинация е едновременният прием на млечни и кисели продукти. Цитрусовите плодове и зеленчуците, богати на витамин С, реагират бързо с млякото и го пресичат.

Нарушената консистенция ще затрудни преработването и усвояването му и същевременно може ще доведе до повишено образуване на газове, подуване на корема, болки и други типове дискомфорт.
 
Ясно е, че комбинирането на определени типове храни крие своите рискове, а млякото е сред продуктите, които реагират с най-широк кръг от храни. Затова консумацията на мляко и млечни продукти е добре да се извършва самостоятелно или с малка дистанция във времето след прием на други храни, особено ако те попадат сред посочените по-горе продукти.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна