IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:15 | 12 декември 2017
Обновен: 14:33 | 2 април 2024

7 идеи за почивка след тежкия работен ден

Ако не се съобразяваме с тях, можем „да прегреем“ от стрес

По материала работи: Ставри Таргов
7 идеи за почивка след тежкия работен ден

Всеки се нуждае от почивка в края на дългия работен ден. Болки в гърба, главоболие, мигрена, отпадналост, ленивост са проблемите, които могат да ни споходят от натоварването в офиса. Ако не открием начин, по който да „отработваме“ стреса, той ще се натрупа в тялото ни и в един момент може да „прегреем“.
 
Ето няколко лесни примера да релаксираме след края на работното време:
 
Без работа вкъщи

 

Първата стъпка към релакса е да спрем да мислим за работа, след като се приберем вкъщи. У нас много хора продължават да вдигат служебния си дори и у дома. Угаждайки на нечии интереси, те не могат да се отпуснат и продължават да работят, което е вредно за емоционалното им състояние. Правилото е да оставим всички тревоги при напускане на офиса и да не си ги носим при близките. По този начин ще се чувстваме много по-добре емоционално, а това е много важно и за качеството на съня ни.
 

 

По-удобни дрехи

 

Дрескодът в някои офиси потиска допълнително работниците и те нямат търпение да се преоблекат при прибирането им вкъщи. Дори и да не сме с такъв, няма по-хубаво от това да се приберем у дома, вземем един душ и облечем нещо по-удобно от дрехите, с които сме били цял ден.
 

Разходка, раздвижване

 

Седенето на стола по цял ден се случва на доста работещи. Това предизвиква подуване на краката, главоболие, болки в гърба и кръста. Раздвижването след работа оказва благоприятно влияние на ставите, освен това задвижва кръвта в тялото. Можем да направим една кратка разходка или просто да се приберем и пробваме няколко упражнения в домашни условия.
 

 

Хидратация

 

Тялото ни се нуждае от поне литър и половина вода на ден, за да бъде достатъчно хидратирано. Ако имаме главоболие или чувство на отпадналост, това може да се дължи не само на преумора, но и на липса на течности.
 
Медитация

 

Техниките на медитация намаляват стреса и напрежението. Не е нужно да посещаваме курсове по йога и медитация. Може просто да си създадем релаксираща атмосфера у дома. Трябват ни само уединение и тишина. Можем да легнем или се облегнем удобно, да затворим очи и вдишаме дълбоко в продължение на няколко минути. По този начин ще се освободим от негативните емоции.

 

Визуализация

 

Това е друг страхотен начин за релакс след тежкия ден на работа. Той ще ни помогне да се освободим емоционално от всичко, което ни тревожи. Процесът на визуализация изисква да се фокусираме върху нещо позитивно. Ако мислим за някакъв хубав предмет или това, което искаме да постигнем, ще се почувстваме по-добре. Плаж, море, палми, хубав коктейл, както и всякакви други прекрасни картини ще променят съзнанието ни и ще спомогнат за нашия по-спокоен сън.
 

 

Хубава музика

 

Учени са доказали, че любимата музика ни помага да се отървем от стреса и негативните емоции, натрупани през деня. В интернет пространството съществува и така наречената „музика за релакс“, с която лесно ще се унесем на дивана след прибирането от работа.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна