IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Живот
19:30 | 12 декември 2017
Обновен: 05:05 | 21 април 2024

Как да се справим със студовата алергия

В много семейства някои генетични фактори могат да оказват влияние

По материала работи: Ставри Таргов
Как да се справим със студовата алергия

Много хора страдат от алергия към храни или прах. Но учените са доказали, че студовата е много по-проблемна. С падане на температурите симптомите й могат да се изострят и да ни причинят голям дискомфорт, особено като работим на открито.

 

Неотдавнашно проучване в САЩ показва, че две трети от хората, които имат студова алергия, си мислят, че са с настинка, конюнктивит, мигрена и други.
 

Няма ясна причина, която предизвиква появата на студова алергия. В много семейства някои генетични фактори могат да оказват влияние.

Лошите метеорологични условия през зимата са основен виновник за появата на кожния проблем.

 

Обикновено най-засегнати са тези части на тялото, които остават открити – лице, ръце, шия. „Брулещият“ бузите вятър и сухият въздух в затворените помещения предизвикват зачервяване, сърбеж и отслабване на функциите на повърхностния слой на кожата. Това води до възникване на възпалителни процеси.

 

Рискови групи
 
Най-застрашени са младите хора, особено жените, чийто кожа е по-нежна. Лекарите обръщат внимание, че дамите в климактериума и хормонални нарушения също не трябва да подценяват студовата алергия. Хората със слаб имунитет или прекарали инфекциозни заболявания също са рискова група.

 

Симптоми на студова алергия
 
Силно главоболие, дискомфорт в очните ябълки, зачервяване и сърбеж по кожата са най-честите симптоми. В някои случаи могат да се наблюдава понижено кръвно налягане.
 

Кожата ни е подложена на термичен шок при смяната на топла със студена среда. Нейните кръвоносни съдове се свиват, усещаме парене и дразнене. При ниските температури притока на кислород в нея намалява и може да се стигне до образуването на червено-лилави петна по лицето или ръцете. Ако имунитетът ни е нарушен, заедно с тях се появяват и други проблеми – главоболие, отпадналост, болка в мускулите, кашлица и други.

 

Ако се съмняваме за студова алергия, непременно трябва да отидем при дерматолог, който да назначи лабораторно кръвно изследване, с което да постави или отхвърли диагнозата. Дотогава е важно да поддържаме вътрешната топлина и хидратацията на тялото.


За да избегнем неприятното парене и „щипане“ по кожата, е добре да пием достатъчно течности през зимата. Приемът на разнообразни плодове и зеленчуци, богати на витамини (най-важните са А, С и Е) и минерали, ще подсили имунната ни система, което ще направи кожата по-защитена и здрава.

 

Препоръчва се похапването на моркови, цитрусови плодове, зеле, пиенето на чай от шипки, дюли.
 

Кожните проблеми при този вид алергия могат да стихнат, ако избягваме да излизаме навън при лоши метеорологични условия. Но тъй като повечето от нас работят, това е почти невъзможно.

 

Затова специалистите-дерматолози изписват и така наречените антихистамини, които можем да взимаме преди да изложим тялото си на студа. Не трябва да забравяме и специализираната козметика за лице и тяло, продаваща се на всеки ъгъл.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна