IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
19:11 | 16 декември 2017
Обновен: 12:55 | 15 април 2024

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Причините изглеждат очевидни, но често изобщо не се замисляме за тях

По материала работи: Борис Проданов
Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Толкова сме свикнали да приемаме колата като продължение на дома си, че често я ползваме и като килер за вещи - макар причините да не го правим са достатъчно очевидни. Американското издание Reader's Digest посочва девет вещи, които повечето хора са склонни да държат в автомобилите си - а не би трябвало. 

Лекарства
Най-очевидната причина да не държим неща в колата е и най-често забравяната от нас - че температурата там често варира доста извън поносимите граници. Лекарствата, които по начало трябва да се съхраняват при стайна температура, ще загубят свойствата си, ако ги оставите в жабката, където лятото спокойно може да стане 60 градуса по Целзий (не е добре да ги държите и в шкафа в банята, по сходна причина). 

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Електронни устройства
Тук студът е дори по-опасен от жегата. Ниските температури са убийствени за батериите, LCD-екраните и хард-диска. Освен това прекомерното охлаждане води до бърза кондензация на влага, когато внесене устройството в затоплена стая.  Освен това, ако оставите телефон или компютър в колата, рискувате не просто да загубите ценна техника, но и някой да сложи ръка върху паролите и останала ви лична информация.

Плажно масло
Колкото и парадоксално да звучи, активните вещества в слънцезащитните кремове не издържат на високи температури. Не ги оставяйте в колата, за да не загубят свойствата си. Да не говорим, че при големи жеги тубичките могат да се пръснат, оцапвайки всичко наоколо. 

Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Бутилки с вода
Доста научни изследвания напоследък подсказват, че вещества като бисфенол А и фталати, които присъстват в състава на пластмасовите бутилки, предизвикват рак и сърдечни заболявания. Ако водата бъде забравена твърде дълго в бутилката, те се просмукват в нея. Излагането на слънчева светлина ускорява този процес, а може и да доведе до развитие на патогенни микроорганизми във водата. Ако държите вода в колата, нека бъде в тъмна стъклена бутилка, и я подменяйте често. 

Дамска чанта или куфарче
Свикнали сме да възприемаме вътрешността на колата си като неприкосновено лично пространство. Но да оставите там чантата си е директна подкана към крадците - не само към професионалните, но и към всеки злосторник, способен да счупи стъклото и да избяга с личните ви вещи. 

Важни документи
По същата причина като таблетите и лаптопите - някой може да сложи ръка върху личната ви информация и да я използва за какво ли не. Особено при популярната напоследък в България схема, при която на паркингите на големите магазини дебнат крадци със заглушител за сигнала от ключа ви към централното заключване. Така на практика колата ви остава отключена и лесно могат да вземат всичко ценно от нея. Затова винаги проверявайте ръчно дали колата се е заключила, преди да влезете в магазина.


Осем неща, които никога да не оставяте в колата

Вино
И прекалено високите, и прекалено ниските температури са фатални за качествата на доброто вино. Не го оставяйте в колата, дори да е само за половин час.

 

automedia.investor.bg

Коментари

Новини Варна