Банска традиционна капама

Да ви е сладко!

Банска традиционна капама

Необходими продукти:

500 г свинско месо

500 г телешко месо

500 г пилешко месо

1800 г кисело зеле

300 г пушен бекон

1 бр. пушена кървавица

100 г сушени сини сливи

200 мл червено вино

200 мл вода

1 к. л. смлян кимион

3 бр. дафинов лист

черен пипер на зърна

бахар на зърна

тесто за замазване

сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

1 Тъй, като едната ми баба е от с. Баня (община Разлог), всяка година щом дойде Коледа, капамата се появяваше на нашата трапеза. Традиционното за пиринска Македония ястие се готви там във всяка къща и в много от тях ще ви кажат подобни, но различни рецепти. Ето защо ви пиша за най-важните неща и какви варианти се срещат, за да решите как да си приготвите капамата по ваш вкус.

 

2 Важните неща: Първо – капамата се прави в голям глинен съд. Второ – готви се продължително на слаб огън. Трето – месото за ястието е 3+2, т.е. три е свинско, телешко и пилешко месо а две е сланината (бекон) и кървавицата. Четвъртото е киселото зеле и реденето на пластове (ред месо, ред зеле, после пак месо и зеле и така до края). Петото е чаша вино и чаша вода 1:1. Последното са подправките - черен пипер и бахар на зърна, дафинов лист и смлян кимион (сол ако има нужда).

 

3 Варианти: замяната на сланината с пушен бекон и комбинацията му с пушена кървавица дават на ястието приятен пушен вкус; заместването на кървавицата с луканка. Добавянето на: заешко месо към комбинацията; зелеви сармички, направени от парченца свинско и телешко месо; ориз - една чаена чаша; сушени сини сливи без костилки; чекане (мариновано червено цвекло); пушени гърди и т.н. Ето и как се прави традиционната банска капама:

 

4 На дъното на голям глинен съд наредете нарязаният пушеният бекон на един ред. Върху бекона наредете ред кисело зеле. Върху него наредете реда с телешко месо. Отгоре наредете ред кисело зеле. После реда със свинско месо. Отново ред кисело зеле. Тук поставете подправките (сол ако има нужда). Следва реда с кървавицата а върху него отново зеле. Остана редът с пилешкото месо и последният ред зеле. Последно наредете сушените сини сливи, добавете виното и водата. Залепете капака с тесто и сложете във фурната. Щом заври, намалете огъня и печете поне 3 часа.

Източник: bonapeti.bg, Даниел Банчев

 

Четете още: „Взел съм повече от алкохола, отколкото той e взел от мен“

 

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата