IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
10:07 | 17 януари 2018
Обновен: 01:28 | 19 април 2024

Хургада – райски оазис край Червено море

На ръба на пустинята има кътче в Египет, което е мечтата на всеки турист

По материала работи: Пламен Янков
Хургада – райски оазис край Червено море

Хургада, известен още като Сакала 

е столица на мухафаза Червено море в Египет. Самият град се разполага на около 36-километрова брегова ивица на Червено море и не навлиза много в самата пустиня. Населението му е около четвърт милион души. Хургада е разделен на три части: Ел Дахар (или Ад Дахар) – старата част на града, там се намират най-големият градски пазар, пощенската станция и автогарата; Секала (или Сигала) – модерната част с множество хотели, и Ел Кора – най-съвременната зона.

 

Основан в началото на XX век,

дължи развитието си и на международното летище. През него минават пасажерите, пътуващи за Кайро, и има директни връзки с някои градове в Европа. Градът е известен с водните спортове и активности, нощния живот и горещото време. Там можете да практикувате уиндсърфинг, плаване, дълбоководен риболов, гмуркане с акваланг и др. Подводните градини на Хургада са едни от най-красивите в света. Могат да бъдат видени и при разходка с лодка със стъклено дъно.

 

В продължение на векове Хургада 

е била дом на различни рибарски общности и успява да се запази непроменена до 90-те години на ХХ век, когато туризмът открива това идилично селце. Тук ще видите широки плажове, простиращи се на километри покрай морето, и води, безопасни за практикуване на водни спортове. 

 

ДОКАТО СЕ РАДВАТЕ НА ФИНИЯ ПЯСЪК, можете да опитате атракциони и водни забавления.

 

 

Очакват ви бял пясък и прозрачни топли води 

с многоцветни и интересни обитатели. Хургада има обширни и красиви плажове, като повечето са много оживени, но съседни островчета и заливи предлагат спокойствие и уединение. Макади Бей е курортен комплекс на 30 км южно от Хургада. Тук е много оживено и е пълно с хотели, магазини и клубове. Очаква ви и хубав пясъчен плаж с атракциони и водни забавления.

 

Потопете се в подводния свят на Червено море:

коралови рифове, много цветни рибки, делфини, водни костенурки, дори акули и още много красиви и чудати подводни обитатели, с които да плувате. Разходки с лодки с цел гмуркане в открито море се организират всекидневно. Повечето хотели предлагат такива, но можете и самостоятелно да си наемете лодка от плажовете. 

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ЗАПОЗНАЙТЕ с чудесата на подводния свят на Червено море!

 


Не пропускайте и разходката с камила! Хванете се здраво за юздите и се пригответе за стабилно клатушкане между гърбиците на камилата. Можете да си наемете камили с водач от плажовете на града или от крайбрежните алеи. Ще имате възможност да ви разходят по пясъка на плажа или в пустинните райони извън града. Следвайте инструкциите, които водачът ще ви даде, и се отпуснете върху гърба на това добро животно.

 

КАМИЛИТЕ НЕ СА ЗА ИЗПУСКАНЕ, могат да ни пренесат на интересна разходка край Червено море.

 

 

Три часа преди сафари в пустинята

стойте на диета, за да не ви прилошее, както често се случа по време на спускането и изкачването по стръмните дюни. След около час диво препускане с джип се стига до бедуинско селище, където можете да се освежите и  порадвате на местната култура. А посрещането на залеза в пустинята, когато всички са притихнали и въздишат по красивите цветове в небето, е незабравимо изживяване, което не трябва да пропускате. В бедуинското селище има номадска група от около 30 души, живеещи в шатри и тенти, които никога не са напускали това селище, а само двама от тях ходят до града веднъж месечно, за да купят нещата, които не могат сами да си приготвят. Те са гостоприемни и ще ви изненадат с кратка програма от песни и танци. Ще ви предложат чай и специфични ястия, ще видите как жените им правят хляб, а от малките им магазини можете да си купите ръчно изработени накити.

 

НА ГЛАВНИЯ КРАЙМОРСКИ БУЛЕВАРД в града животът никога не спира.


 

Задължително изпробвайте умението си да се пазарите

в повечето магазини и най-вече по пазарите. Ще откриете наргилета, различни видове тютюн, килими, пъстри платове, парфюми, керамични изделия и порцелан. На главния крайморски булевард в Хургада има много магазини и модни бутици. 

 

ГЛЕДКАТА ОТ ПЛАЖОВЕТЕ около Хургада винаги е интригуваща.
 

Дискотеки, клубове, барове и ресторанти с ориенталска програма се намират в квартал “Секала”, а във всички големи хотели на града има клубове с пищни шоупрограми и белиденс танцьори. Ще откриете всякакви заведения и край плажните алеи и по плажовете, където често се организират танци на открито.

 

СЛЕД ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ ДОРИ ИЗВЪН ГРАДА има интересни атракции, които не бива да се пренебрегват.

 

 

БЕДУИНИТЕ СА ГОСТОПРИЕМНИ и посещението в тяхното селище е запомнящо се.

 

 

 

СЛЕД ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ край морето става още по-интересно.

 

 

 

САФАРИТО Е ЗАБАВЛЕНИЕ за по-подготвени туристи, но всеки може да се пробва.

 


Материала подготви БОРИС ПРОДАНОВ

Коментари

Новини Варна