IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Живот
16:34 | 17 януари 2018
Обновен: 20:28 | 22 март 2024

Не потискайте кихането - опасно е

Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час

По материала работи: Борис Проданов
Не потискайте кихането - опасно е

На всеки се е случвало да му се докиха в неподходящия момент и да се опита да потисне рефлекса. Лекари обаче съветват това никога да не се прави, тъй като крие определени опасности.

 

Медици от университета на Лестър са описали в British Medical Journal случая на здрав 34-годишен мъж, който е бил приет по спешност в местна болница с оплаквания от затруднени говор и преглъщане и "пукащо" усещане в отеклата шия. Пациентът е споделил, че проблемите му са започнали, след като е затиснал двете си ноздри и е запушил устата си, опитвайки се да предотврати напиращо кихане, пише в. Daily Express.

 

Оказало се, че мъжът е получи разкъсване на ларинкса. Наложило се да остане в болница за една седмица.
 

"Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час. Ако задържите цялото това налягане, можете да си причините сериозни увреждания. Заради "уловения" в тялото въздух дори можете да заприличате на човечето на Мишлен", обяснява лондонски специалист по УГН в придружаващ публикацията коментар.

 

Като цяло, смисълът на кихането е да изкара от тялото нещо, например вируси или бактерии. Ако това не се случи, те могат да попаднат на погрешно място и да навредят на здравето ви.

Expert.bg

Коментари

Новини Варна