Маслото от риган действа като антибиотик
Бори и страничните ефекти при някои противоракови лекарства
Публикувана: 18 Jan 2018 | 19:15

Данните за антибактериалното действие на маслото от риган в много случаи са по-категорични от тези за действието на антибиотиците. Подкрепени от липсата на каквито и да било сериозни странични ефекти, тези данни са причина ригановото масло да се предписва като допълнение или дори алтернатива на лечението с антибиотици в много случаи.

 
Основните биоактивни компоненти в маслото от риган са веществата тимол и карвакрол. Те притежават мощно бактерицидно действие и подсигуряват ефективността на маслото от риган при вътрешно или външно приложение срещу различни бактериални инфекции.
 
Спектърът на бактерицидно действие на маслото от риган е много широк – съпоставим с този на най-широкоспектърните синтетични антибиотици. Това позволява ригановото масло да действа успешно като тяхна алтернатива или да допълва действието им.
 
Има данни за поне 800 клинични проучвания на активността на тимола и карвакрола, извлечени от ригановото масло. Богатият клиничен опит говори изцяло в полза на полезното действие на този био продукт срещу бактериалните инфекции.

Това действие се изразява в едновременно потискане активността на голяма част от познатите ни болестотворни бактерии и в облекчаване на възпалителните реакции, които те отключват.
 
Маслото от риган има показан ефект при:
 Инфекции на синусите;
 Възпалени сливици;
 Бронхити;
 Гингивит;
 Гъбични инфекции в устната кухина;
 Стомашно-чревни инфекции и хранителни натравяния, предизвикани от Escherichia coli;


За допълване лечението на подобни инфекциозни състояния маслото от риган се приема вътрешно. За по-лесно понасяне на силния му аромат в концентриран вид то може да се разрежда с вода, мляко, мед, лимонов сок и др.

Освен като природен антибиотик маслото от риган може да се ползва и за превенция на страничните ефекти на антибиотиците и други лекарствени продукти.

Проучванията показват, че прием на риганово масло може да неутрализира унищожителните последствия от приема на антибиотици за чревната флора и да не се допусне опасна дисбактериоза или разрастване колониите на гъбичките в червата по време на антибиотично лечение.

Освен това маслото от риган неутрализира токсичността и страничните ефекти от приема и на някои противоракови лекарства, например метотрексат.
 
В допълнение на всичко това има и данни за мощното антиоксидантно действие на ригановото масло. Риганът е сред 10-те най-богати на антиоксиданти билки и може да допълни идеално индивидуалните грижи за кожата, за забавяне процесите на стареене в нея.

Puls.bg
 

 

Коментари ( 0 )