IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
20:25 | 20 януари 2018
Обновен: 02:43 | 25 април 2024

Меню за бързо влизане във форма

Подходящо за хора, които не обичат да закусват, имат динамичен живот и не обичат да спазват менюта...

По материала работи: Борис Проданов
Меню за бързо влизане във форма

Менюто е подходящо, за хора, които не обичат да закусват, имат динамичен живот, нямат много време за готвене и не обичат да спазват менюта.

 

С него се сваля по един килограм на седмица, което е здравословната норма. Приемат се основно храни съдържащи протеин, бавни въглехидрати и хубави мазнини.

 

Целта е приеманата през седмицата храна да е разнообразна, така че менюто да може да се прилага в продължение на месец-два без риск за здравето.

 

Тъй като менюто ще е дълго, ще има 1 ден от седмицата в който може се да яде всичко, но да не прекалява с количествата.

 

И така менюто ще включва основно – месо, риба, яйца и мляко. За запълване на корема ще се ползват свежи салати, без ограничение в количеството. Добре е да се овкусяват с малко олио или зехтин, най-добре да се мери със супена лъжица. Тъй като в менюто няма много мазнини, добре е все пак да има някакви и да бъдат от „добрите“. Ако купуваш зехтин нека да е Extra virgin – това означава, че е първа обработка, защото всяка следваща намалява съдържанието на важните ненаситени мастни киселини.

 

За потискане на глада за въглехидрати ще се използват – ориз, картофи, по 1 плод на ден и пълнозърнест хляб в малки количества.

 

 

Ядки за междинни хранения.

 

Сирене и кашкавал за овкусяване на салатите и за малки сандвичи.

 

Храненията ще бъдат 10.30-11 (закуска), 12.30-13.30 (обяд), 15.30-16.30 (след обедна закуска), 19-20 (вечеря).

 

Часовете не е важно да се спазват, важно правило е да не се яде след 8 вечерта. След този час могат да се консумират само зеленчуци, които ще нарека „занимавки за пред телевизора“.

 

Кафе и чай могат да се пият по всяко време, но без захар и без мед.

 

Понеделник
Закуска – 1 филия хляб Бонус с 30 грама сирене (100 грама сирене разделено на 3 части, няма проблем ако се яде 20 или 50 грама, защото количеството е малко и не влияе особено).

 

Обяд – 200-250 грама филе от месо (пиле, телешко, патешко) със свежа салата (без сос за салата, само лъжица олио и оцет).

 

Следобедна закуска – 200 г пълномаслено кисело мляко, но не подсладено.< Вечеря – 200-250 грама риба на скара (или консерва риба тон ФИЛЕ В СОБСТВЕН СОС, а не парченца филе в собствен сос) и свежа салата. Рибата може да бъде пъстърва, хек, сьомга, ципура, скумрия, лаврак. За пред телевизора – вземат се 2 големи краставици, белят се бавно, после се режат на дълги ленти, по желание се посоляват и се ядат бавно. Идеята е да се занимаваш докато гледаш телевизия.

 

Вторник
Закуска – 5 лъжици суров ориз, вари се с вода, сол (по желание) и подправки (според вкуса – черен пипер, червен пипер, чубрица, къри …). Приготвя се от предната вечер и трябва да си го носиш в офиса. Свареният ориз става много вкусен, ако се смеси със ситно нарязан домат. Може да се добави 1 лъжица зехтин или олио.

 

Обяд – 200-250 грама филе от месо (пиле, телешко, патешко) със свежа салата.

 

Следобедна закуска – 1 ябълка

 

Вечеря – 200-250 грама риба на скара със свежа салата

 

За пред телевизора – 50 грама сурово тиквено семе не белено, идеята е да се занимаваш да го белиш.

 

Сряда
Закуска – 2 варени яйца с 50 грама сирене

 

Обяд – Месо на скара със салата

 

Следобедна закуска – 1 банан или 1 ябълка или друг плод.

 

Вечеря – Риба на скара със салата.

 

За пред телевизора – моркови.

 

Четвъртък
Закуска – 1 филия хляб Бонус с 50 грама кашкавал.

 

Обяд – Месо на скара със салата.

 

Следобедна закуска – 200 г кисело мляко.

 

Вечеря – Огромен печен картоф със 100 грама сирене. На заведение може да си поръчаш картофи соте, макар че те са много мазни и за компенсация направи 30 минути ходене. (не че може да се компенсира с толкова ходене, но все е нещо)

 

За пред телевизора – краставици със сол

 

Петък
Закуска – 1 чаша прясно мляко

 

Обяд – Месо на скара със салата

 

Следобедна закуска – 50 грама сурови орехи

 

Вечеря – Риба на скара със салата

 

За пред телевизора – 1 чаша прясно мляко

 

Събота
Закуска – фреш от 1 грейпфрут

 

Обяд – Дюнер – голям 

 

Следобедна закуска – мляко с нес кафе или капучино (без сметана).

 

Вечеря – Пилешки дробчета или сърчица с чаша вино.

 

За пред телевизора – в събота не се гледа телевизия!

 

Неделя – ядеш каквото искаш
В този ден се яде 3 пъти каквото искаш. Има 2 условия, да не се прекалява с количеството и да има поне 3 часа между всяко ядене. Примерно меню със „забранени храни“:

 

Закуска – 1 принцеса

 

Обяд – Пица

 

Вечеря – Шоколадова торта

 

С това меню за влизане във форма, ако имаш да сваляш повече от 5-6 килограма, би трябвало да сваляш по 1 килограм на седмица. Ако добавиш тренировки 3-4 пъти седмично, влизането във форма става по-лесно и бързо. През първите 2 седмици се отслабва по-бързо, а през вторите две темповете намаляват. Тогава е добре да се добави допълнително физическо натоварване, което може да е 30 минути разходка или ходене на пътечка.

 

Източник: fitnesinstruktor.com

Коментари

Новини Варна