IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
12:33 | 21 януари 2018
Обновен: 11:03 | 9 април 2024

Къде грешим в стремежа си да останем здрави?

Безразборният прием на антибиотици

По материала работи: Юлиян Атанасов
Къде грешим в стремежа си да останем здрави?

Да получим информация днес е изключително лесно. Но можем ли да разчитаме на целия този поток, който ни залива? Ето едни от най-честите грешки, които допускаме в ежедневието си.

 

-    Безразборният прием на антибиотици. Прекомерната употреба на антибиотици е причина за поява на резистентни бактерии. Скоро антибиотиците няма да са ефективни при бактериални инфекции. Имайки предвид, че последната нова молекула антибиотик е открита преди повече от 20 години и трябва да се замислим преди да посегнем към самолечение.

 

-    Посещение при лекар за простуда. При сериозни симптоми наистина се налага да отидете на преглед. Но лекарският кабинет е мястото, където може да се срещнете с огромно разнообразие от вируси и бактерии. Направете консултация с личния си лекар по телефона предварително.

 

-    Прекомерната употреба на болкоуспокояващи. Голям брой хора са склонни да прекаляват с употребата на болкоуспокояващи, без да си дават сметка за негативите, които това носи. Голяма част от тези лекарства предизвикват гастрити или по-сериозни увреждания на стомаха, увреждат също черния дроб и бъбреците. Не случайно голяма част от тези лекарства са по лекарско предписание.

 

-    Отказът от глутен. Избягването на глутен от хора с алергия към него е разбираемо. Мнозина смятат, че „без глутен“ означава здравословно. Абсолютно погрешно! Избягването на глутен в една ранна възраст може да предизвика непоносимост без тя да е била генетично обусловена.

 

-    Яденето на маргарин. Знае се, че маслото е висококалорично. Като негова нискомазнинна алтернатива се появи маргаринът. Той за разлика от маслото съдържа трансмазнини, които носят риск за здравето. Те повишават нивата на холестерол и увеличават риска от сърдечни проблеми и развитие на диабет.

 

-    Дезинфектанти за ръце. Използването на течни дезинфектанти без изплакване стана много популярно. Но съставките на тези продукти предизвикват изсушаване на кожата и екземи. Нещо повече, така се създават щамове от високорезистентни вируси и бактерии. Така че не прекалявайте с дезинфектантите.2333

 

puls.bg

 

Четете още: Променя ли ни първата любов?

Коментари

Новини Варна