IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
16:01 | 21 януари 2018
Обновен: 23:33 | 27 март 2024

Кромид и чесън предпазват от рак

Доматите и горските плодове също са много полезни

По материала работи: Слав Велев
Кромид и чесън предпазват от рак

Британски диетолози посочиха продуктите, които при постоянна употреба значително понижават риска от рак. Това са кромидът, доматите, горските плодове, гъбите и магданозът, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от dnes.bg.

 

Съдържащият се в лука и чесъна алицин се свързва с токсините, които предизвикват рак, и способства за тяхното извеждане, обясни диетологът Торал Шах.
 

В доматите има ликопен, който предпазва от рак на простатата, като обезврежда свободните радикали.


Съединения в горските плодове блокират активността на протеините, които предизвикват неконтролирано делене на клетките.
 

Гъбите стимулират активността на имунната система, а магданозът блокира образуването на кръвоносни съдове в раковата тъкан.
 

Храната с много животински мазнини предразполага към някои видове рак, например на червата, млечната жлеза, простатата и белите дробове. Един от рисковите фактори е наднорменото тегло. Затлъстяването е причина за 14 процента от смъртните случаи от ракови заболявания при мъжете и 20 процента при жените, пише БТА.

 

Промяната на начина на хранене и включването на повече зеленчуци и плодове в менюто намаляват вероятността от възникване на злокачествени заболявания с 80 процента. За профилактика е полезна и средиземноморската диета, която осигурява омега-6 и омега-3 мастни киселини и много антиоксиданти и фибри.


Четете още:

Сокът от кисело зеле подсилва имунитета

Хапвайте уасаби за здраво сърце
 

Коментари

Новини Варна