IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
16:47 | 4 февруари 2018
Обновен: 14:08 | 4 април 2024

Строгите диети - свалят килограми, но вредят на сърцето

Увеличават натрупаните около него тлъстини, твърдят учени

По материала работи: Слав Велев
Строгите диети - свалят килограми, но вредят на сърцето

Драстичните диети могат да влошат работата на сърцето, защото увеличават натрупаните около него тлъстини, съобщи в. "Сънди телеграф", позовавайки се на британски учени.

 

Учени от Оксфордския университет изследваха с ядрено-магнитен резонанс ефекта от диетите с по-малко от 800 калории дневно върху работата на сърцето и разпределянето на тлъстините в корема, черния дроб и сърдечния мускул.

 

Тези диети са ефикасни за отслабване, те намаляват кръвното налягане и обръщат диабета.

Резултатите от изследването на британските учени показаха, че след една седмица на диета с от 600 до 800 калории дневно, общите телесни мазнини, висцералните мазнини и мазнините в черния дроб намаляват средно с 6, 11 и 42 процента. Това значително подобрява инсулиновата резистентност и стойностите на общия холестерол, триглицеридите, глюкозата и кръвното налягане.

 

Съдържанието на мазнини в сърцето обаче се увеличава с 44 процента, а сърдечната функция значително се влошава, включително и способността на органа да изпомпва кръв.

 

"Метаболитните подобрения при диетите с много малко калории, като намаляване на чернодробните мазнини и обръщане на диабета, се очаква да подобряват и функцията на сърцето. Тя обаче се влошава през първата седмица, преди да почне да се подобрява. Заради внезапното намаляване на калории от различните органи се изпускат мазнини в кръвта. Те се поемат от сърдечния мускул. Това влошава функцията му. След периода, през който тялото се приспособява към драстичните ограничения обаче функциите на сърцето се подобряват", обясни д-р Дженифър Рейнър от екипа.

 

Учените препоръчват на хората със сърдечни проблеми да се посъветват с лекар, преди да предприемат драстична диета.

 

Dnes.bg

 

Четете още: 

Коментари

Новини Варна