Астероид минава много близо до Земята
Космическата скала трябва да премине най-близо до Земята в 22:27 часа по Гринуич (0:27 часа българско време) довечера
Публикувана: 9 Feb 2018 | 18:25

Астероид с размери до 40 м, открит само преди 5 дни, трябва да премине покрай Земята по-късно днес.

 

Астероидът 2018 CB ще премине на по-малко от една пета от разстоянието между Земята и Луната.

 

За пръв път небесният обект е бил забелязан от телескопи на института Catalina Sky в град Тусон, щата Аризона, проект, финансиран от НАСА за регистрирането на потенциално опасни астероиди.
 

Въпреки че преминаването е сравнително близо от гледна точка на астрономическите разстояния, то няма да е достатъчно близко, за да се смята за каквато и да е заплаха за планетата.

 

Космическата скала трябва да премине най-близо до Земята в 22:27 часа по Гринуич (0:27 часа българско време) довечера.

 

"Въпреки че 2018 CB е доста малък, той може би е доста по-голям от астероида, който навлезе в атмосферата над руския град Челябинск почти точно преди 5 години през 2013 г.", изтъкна Пол Чодас, който ръководи Центъра за изследване на обектите в близост до Земята към НАСА.
"Астероиди с този размер не се приближават често толкова близо до нашата планета - може би само веднъж и два пъти годишно".

 

CB 2018 ще премине около нас на разстояние от 69 700 км, което е приблизително два пъти по-голямо разстояние от орбитата, в която сателитите обикалят около Земята.

 

Друг малък астероид е преминал край Земята на дистанция, равна с тази между нас и Луната. Известен като 2018 CC, обектът е направил най-близкия си подход към Земята на 6 февруари на разстояние от около 184 хил. км. Той е с размер между 15 и 30 метра.

 

Коментари ( 0 )