Клаксоните и сирените са вредни за сърцето
Авторите на изследването твърдят, че острите звуци не само прекъсват съня, но това може да доведе до здравословни проблеми
Публикувана: 9 Feb 2018 | 18:31

Ревът на излитащ самолет, писъкът на пожарна сирена, острият звук на алармена система: тези до болка познати, но много силни звуци, които могат да ви стреснат по всяко време на денонощието, може да имат и много по-сериозен ефект върху вашето здраве, пише сп. "Обекти", цитирайки Science Alert.

 

Оказва се, откри ново изследване, че звуковото замърсяване може да увеличи риска от заболявания на сърдечно съдовата система и сърцето в частност. То може да причини заболявания на коронарната артерия, повишено кръвно налягане и дори сърдечна недостатъчност. Но как и защо?

 

Авторите на изследването твърдят, че острите звуци не само прекъсват съня, което може да доведе до здравословни проблеми, но и да предизвикат стресови реакции, при които се отделят бързо цял набор от хормони, които, във времето, могат да увредят сърцето и неговата работа. “Преди десет години хората смятаха, че звукът е просто досаден, но ние смятаме, че има достатъчно силни научни доказателства, които сочат, че звукът може да ви раболее и доминиращите здравословни проблеми тук са сърдечно-съдовите”, обяснява Томас Мюнзел от екипа.

 

Коментари ( 0 )