Бързото хранене може да съкрати живота ви
Вижте как да подобрите времето, което отделяте, за да се насладите на храната
Публикувана: 18 Feb 2018 | 11:56

Британците отделят около 41 минути от деня си за закуска, обяд и вечеря. Това означава, че средното време за хранене е 8 минути за закуска, 13 минути  и 45 секунди за обяд и 19 минути и 27 секунди за вечеря.

 

Американците отделят малко повече време - средно 1 час и 14 минути на ден, прекарани в трите основни ястия.

 

Докато всеки от нас може лесно да оправдае необходимостта от бързина, когато става дума за хранене (в края на краищата има винаги много по-важни  неща, които да се свършат), факт е, че хората, които ядат твърде бързо, са по-податливи на затлъстяване и риск от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

 

Когато бързате по време на хранене, независимо кое време на деня е, вашата храносмилателна система не може да се справи. До мозъка не успява да достигне информация, че вече сте сити и това води до едно - преяждате.

 

Бавното хранене дава на стомаха повече време, за да започне да преработва храната

 

Помислете за последния път, когато сте били наистина гладни. Щом видите храната, най-вероятно имате чувството, че може да изядете почти всичко пред очите ви!

 

И вероятно сте имали стомашно неразположение след това. Стомахът ви просто не успява да смели и да изпрати цялото количество надолу.
 

Храненето по-бавно, поне 20 минути, позволява на храносмилателния тракт да получи знак за старт на процеса на смилане на храната.

 

Освен това, когато ядете твърде бързо, въздухът попадне в стомаха ви и го претоварва. Това може да доведе до образуване на киселини, или гастроезофагеален рефлукс.

 

Храненето с по-бавни темпове пък ще ви помогне да се насладите на храната
 

Бавното хранене ви кара да усетите храната, текстурата, аромата и мириса, правейки ястието по-интересно и запомнящо се. Това е особено препоръчително, ако се храните в ресторант и искате да се насладите на момента.
Как да приложим правилото за 20 минути хранене

 

Ако имате навик да ядете много и бързо, няма да промените навика за един ден. Въпреки това, има много съвети, които можете да използвате, за да подобрите времето, което отделяте, за да се насладите на храната.

 

1. Изберете храни с високо съдържание на фибри, които изискват повече време за дъвчене

Какво можехте да ядете по-бързо - сурово броколи или задушено? Пресните зеленчуци ще ви отнемат повече време, за да дъвчете заради тяхната текстура. Плюс това хранителните вещества ще ви заситят по-бързо!

 

2. Оставяйте приборите между хапките

Този съвет може да ви звучи обезсърчително, но не е толкова лош, колкото си мислите. Това е малък ход, но действието ви принуждава да забавите, дори и малко, и наистина да се съсредоточите върху това дали сте сити.

 

3. Опитайте да дъвчете определен брой пъти

Уверете се, е дъвчете всяка хапка поне по 15-20 пъти, според твърдостта на храната. След време това ще се превърне в навик и няма да ви се налага да броите.

 

4. Намерете друг човек, който се храни бавно и се придържайте към него

Ако има около вас човек, който се храни бавно, следвайте темпото му. В един момент просто ще свикнете.

 

5. Говорете с хората, които ядат с вас и забавят темпото ви на хранене

Бъдете общителни. Когато вечеряте с някого, разговаряйте. Ще бъдете изумени колко по-малко трябва да ядете, за да се чувствате сити.

profit.bg

Коментари ( 0 )