IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
01:00 | 18 февруари 2018
Обновен: 10:33 | 21 април 2024

Царевична питка със сирене и мащерка

Рецепти, подходящи за Сирни Заговезни

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Ивет Лолова

Продукти:
2 ч. ч. бяло брашно, пресято
1 ч. ч. царевично брашно
1 ч. л. сол
1 с. л. захар или мед
2 пакета бакпулвер
1 и 1/2 ч. ч. натрошено сирене
2 яйца
1 и 1/2 кофички кисело мляко
75 г масло, разтопено и охладено
2 с. л. ленено семе (или слънчогледово)
2 ч. л. мащерка

 

Приготвяне:
Смесваме сухите съставки – двата вида брашно, солта, захарта, бакпулвера, мащерката, лененото семе, и объркваме добре. Добавяме натрошеното сирене и объркваме.


В отделна голяма купа разбиваме яйцата, киселото мляко и маслото с бъркалка. Когато сме готови, изсипваме брашнената смес към яйчената и объркваме бързо със шпатула или дървена лъжица, колкото да се смесят съставките. Получава се лепкаво тесто, подобно на каша. Изсипваме сместа в тавичка с постлана намазнена хартия за печене (за по-лесно изваждане).


Печем около 35 минути в загрята на 180 градуса фурна (до зачервяване или когато клечка, забита в центъра, излезе суха).


Рецептата е на шеф-готвача Виктор Арнаудов и е част от програмата на кулинарното му училище.

Коментари

Новини Варна