IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
16:37 | 19 февруари 2018
Обновен: 22:02 | 22 март 2024

Спрете да прахосвате храна и спестете за почивка

Много е лесно и сериозно се отразява на портфейла ви. Ето и 5 начина как да го направите

По материала работи: manager
Спрете да прахосвате храна и спестете за почивка

Замисляли ли сте се колко храна изхвърля домакинството ви?

 

А замисляли ли сте се годишно колко средства може да спестите, ако ограничите този процес?

 

В България според статистиката се изхвърлят над 670 000 тона храна годишно. Ако приемем, че една порция се равнява на 300 грама, това количество би могло да изхрани българите живеещи под прага на бедност в период от година и половина.

 

Друга статистика сочи, че средностатистическото домакинство у нас изхвърля храна средно за 3 лв. на ден. Т.е. ако ограничите процеса, може да разчитате на минимум около 1000 лв. на година, които да похарчите за нещо по приятно. 

 

Ето 5 начина, които ще ви помогнат да спрете с разхищението на храна и да спестите пари:

 

Плодове: Плодовете, най-вече меките като ягоди, череши, праскови, могат да бъдат години много по-дълго време, ако са поставени по такъв начин, че да не се допират едни с други. Ако имате повече място в хладилника, ги подредете в редица. Ако не, ги опаковайте в кухненска хартия. Също така можете да ги поставите в рафта за плодове и да поставите вестници между отделните слоеве. Така ще бъдат годни от три до пет дни повече.

 

Яйца: Знаете ли, че яйцата издържат около две седмици повече, отколкото е техният срок на годност. Не бързайте да ги изхвърляте след като указаната дата на кутията им дойде. Ако срокът е изтекъл, ги тествайте преди да ги консумирате. Това става като ги поставите в купа с вода. Ако потънат, можете спокойно да ги хапвате. Ако започнат да плуват, това означава, че яйцето е развалено.

 

Планирайте: Каквото и да ви съветват рекламите, не бъдете емоционални преди да отидете в хипермаркета. Направете си план от какво се нуждаете. Първо прегледайте какво има във вашия хладилник. След това си направете списък и докато сте в магазина, гледайте него, а не изкушаващо подредените щандове. Преди да се наредите на касата, сравнете съдържанието на пазарската си кошница със списъка си. Премахнете разликите. Така освен че ще пазарувате неща, които са ви действително необходими, ще пестите излишни средства и ще разхищавате значително по-малко.

 

Организирайте си мързеливи дни: Определете си един или два дни от седмицата, в които не готвите. Тогава отворете хладилника и сервирайте недоядените храни от предишните дни, преди те да са се развалили. Също така в един ден от седмицата бъдете експериментатори. Отворете хладилника и въз основа на неговото съдържание направете ястие. Понякога резултатът може да бъде много добър.

 

Замразявайте: Ако ви е дошло до гуша от някои от продуктите, изостанали в хладилника, не бързайте да ги изхвърляте. Просто ги поставете в подходяща кутия или вакуумиран плик и ги замразете. Когато досадата към тях отмине, можете отново да ги извадите и консумирате с нови дози ентусиазъм и без да разхищавате.

Коментари

Новини Варна