IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
19:15 | 20 февруари 2018
Обновен: 22:04 | 22 март 2024

Ако мразиш някого, погледни ноктите му

Те разкриват здравното му досие

По материала работи: Ставри Таргов
Ако мразиш някого, погледни ноктите му

Ноктите ни са подложени на какво ли не– лакираме ги, слагаме им гел, замърсяваме ги с различни препарати, удряме ги. Това може да доведе до ненужни заболявания и инфекции. Бели петна, розов отенък, разслояване и други промени могат да бъдат симптоми на различни заболявания.
 
Някои белодробни, сърдечни и чернодробни проблеми си личат по ноктите. Тези на краката се деформират най-вече заради неудобни обувки, докато ноктите на краката са изложени повече на външните фактори на средата.
 
Удебелени нокти
 
Задебеляването на нокътната плочка може да се дължи на проблеми като анемия, чернодробно заболяване, липса на пълноценна храна.
 
Жълти нокти
 
Гъбичните инфекции са една от най-честите причини за жълтеникавото оцветяване на ноктите. След като инфекцията се задълбочи, нокътната плочка може да се удебели и разслои. В някои редки случаи жълтите нокти могат да бъдат показателни и за заболявания на щитовидната жлеза и белия дроб.
 
Синкави нокти
 
Ако ноктите ни са със синкав оттенък, това може да е показателно, че тялото ни не получава достатъчно кислород. Проблемите с белия дроб и сърцето също могат да доведат до такова оцветяване.
 
Разслоени нокти
 
Понякога разслояването е ранен признак за псориазис, а в други случаи е причинено от възпалителен артрит.
 
Напукани нокти
 
Напуканите или цепещи се нокти, които са с жълтеникав оттенък, също са признак на гъбична инфекция. Заболявания на щитовиднат жлеза също водят до тези промени на ноктите.
 
Възпалени нокти
 
Ако забележим, че кожата около ноктите изглежда пухкава и малко червена, трябва да вземем мерки, защото това се дължи на възпаление. То поразява съединителната тъкан на кожата.
 
Много къси нокти
 
Много късите и изгризани нокти са знак за невроза, обсесивно-компулсивното разстройство. Много често хората си гризат ноктите на ръцете, ако са поставени под напрежение.
 

Най-добрият начин за предотвратяване на инфекции е поддържането на правилната хигиена на ноктите. Това означава старателно почистване всеки ден и по-често миене на ръцете със сапун.

 

Ако забележим някаква промяна, е по-добре да посетим дерматолог, който ще ни назначи нужните изследвания. Ако се установи общо заболяване, трябва първо то да се лекува, след което да се премине към това на ноктите. Ако специалистът има съмнение за системно заболяване, той предписва на пациента да си направи кръвни изследвания.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна