IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
13:39 | 20 февруари 2018
Обновен: 22:04 | 22 март 2024

Супер зеленчук за супер диетична и вкусна супа

Той е голяма находка в режим за намаляване на теглото, тъй като има задоволителен обем, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории

По материала работи: manager
Супер зеленчук за супер диетична и вкусна супа

Карфиол всъщност означава ‘’цвят на зеле’’ и наистина прилича на голям и пухкав цвят. Някои хора го наричат ‘’цветно зеле’’, описвайки приликата му с цвете, а не с някакъв конкретен цвят -  все пак той е снежно бял.

 

Българската традицията показва, че карфиолът е предпочитан продукт за приготвяне на туршии, огретени и салати. През последните години все повече навлизат рецепти от други части на света и карфиолът добива все по-голяма популярност като съставка за пюрета, супи и топли предястия.

 

Полезен ли е за здравето? И още как – супер полезен е! Заедно с броколите и брюкселското зеле, карфиолът оглавява класацията на зеленчуците, които се борят за здравето ни на три фронта: като част от системата за детоксикация, като антиоксиданти и като противовъзпалителни агенти.

 

Карфиолът съдържа вещества, които активират специфични ензими в тялото, в резултат на което борбата с токсините от обмяната и околната среда става по-лека. Така той ни предпазва от злокачествени заболявания и забавя стареенето. Научни изследвания показват много позитивно влияние на карфиола за профилактика на различни видове ракови заболявания. 

 

Противовъзпалителните качества на карфиола се дължат на специфични фитонутриенти, които действат на генетично ниво и ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. Високите концентрации на витaмин К пък са основа за изграждането на костите и ни предпазват от остеопороза.

 

Супа от Карфиол

 

Необходими продукти:

 

1 глава карфиол

1 морков

1/4 глава целина

1 ч.л. куркума

1 ч.л. хималайска сол

30 гр. краве масло

 

 

 

Начин на приготвяне:

 

Измивате зеленчуците, нарязвате ги, а карфиола накъсвате на розички, сварявате ги до омекване на морковите, добавяте куркумата, маслото и солта. Разбивате с пасатор. И да ви е сладко!

 

Помнете, че зимата е най-доброто време да се насладите на този зеленчук, защото съдържанието на витамин С и селен спомага за укрепване на имунната система и намалява честотата на респираторните инфекции. Много подходящ е за деца, които страдат от астма.

 

Карфиолът е голяма находка в режим за намаляване на теглото, тъй като има задоволителен обем, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. В 250 калории карфиол се съдържат почти 15 грама фибри – половината от дневната ви дажба.

Когато купувате карфиол, нашият съвет е да избирате по-малки глави. Така може да ги огледате добре и след това да ги измиете и почистите лесно. Избирайте твърди зелчици, чиито розички са компактни и събрани, без тъмни петна и охлузвания. При почистването, премахнете външните листа, отрежете пънчето и натопете в гореща вода с малко сол за десетина минути, за да могат да опадат пръстта и други замърсявания.

 

Коментари

Новини Варна