IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:45 | 20 февруари 2018
Обновен: 02:26 | 17 април 2024

Цитрусите ни поддържат във форма през зимата

Прекомерната им консумация обаче разрушава зъбния емайл

По материала работи: Ставри Таргов
Цитрусите ни поддържат във форма през зимата

С настъпването на зимния сезон, идват и различни вируси, които не спират да ни „атакуват“ до самия му край. Не е необходимо обаче да чакаме да се разболеем, за да вземем мерки срещу грипа. Още повече, че лечението се състои главно от прием на лекарства, а те както знаем колкото помагат, толкова и вредят на организма ни.

 

Има и друг, по-полезен и много по-приятен, начин не просто да се излекуваме, а да се предпазим от различните вируси. Тайната се крие в цитрусовите плодове.

 

Цитрусовите плодове са богати на витамини, особено на витамин C и антиоксиданти. Това ги прави изключително ефективни „помощници“ на имунната система. Консумацията им е препоръчителна и при болки в ставите. За да бъдем в добро здраве, е необходимо да ядем по няколко плода на ден.
 
Цитрусите са познати и като средство срещу затлъстяване, тъй като плодовите киселини, които съдържат разграждат мазнините и спомагат редуцирането на излишните килограми.

 

Най-популярните у нас цитруси са портокал, мандарина, лимон, грейпфрут. Какъв е полезният им ефект върху здравето?
Портокалът се счита за мощен енергиен източник. Редовната му консумация спомага за пречистването на организма от токсини.

 

Повишава тонуса, работоспособността и доброто настроение. Полезен е и за храносмилането, сърцето и кръвообръщението.

 

Под формата на фреш обаче трябва се консумира веднага, защото течността губи полезните си съставки при контакт с кислорода.

 

Мандарината се препоръчва при храносмилателни проблеми, както и при липса на енергия в организма. Освен че зарежда с енергия, мандарината е средство-ускорител на режима за намаляване на телесно тегло и мазнини. Установено е, че при консумация на плода се редуцират до 59% от телесните мазнини за един месец.

 

Лимонът е полезен при простуда, болки в гърлото. Той е богат на витамини C, B, A, B2 и P. Консумацията на лимони стимулира жлезите с вътрешна секреция, функцията на черния дроб, храносмилането. Препоръчва се при главоболие, както и за хората, които работят много и спят малко.

 

Грейпфрутът освен че подпомага храносмилането, подобрява функциите на имунната система и повишава тонуса. Според проучванията обаче, трябва да се внимава с количествата на консумиран грейпфрут, докато се приемат определени видове лекарства. Плодът съдържа съставки, които блокират действието на медикаментите.

 

Полезно, но в определени граници

 

Въпреки благоприятните свойства върху организма, при прекомерна консумация на цитрусовите плодове, се наблюдават и негативни ефекти за здравословното състояние. Киселината, съдържаща се в цитрусовите сокове, би могла да разруши до 84% от зъбния емайл.

 

Настъпващата ерозия спомага за образуването на кариеси, обясняват зъболекарите.
Без да прекаляваме, спокойно бихме могли да се наслаждаваме на любимите плодове през цялата зима, за да бъдем здрави и в добро настроение.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна