IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
19:00 | 20 февруари 2018
Обновен: 15:11 | 15 април 2024

Цял град в Испания мина на диета

Общата цел е да бъдат свалени 100 000 килограма

По материала работи: Слав Велев
Цял град в Испания мина на диета

Цял град в Испания започна диета. Жителите на Нарон в провинция Галисия са си поставили за цел да свалят общо 100 000 килограма чрез по-здравословен начин на живот, съобщава Евронюз, цитиран от Дарик. В рамките на инициативата местните ресторанти ще предлагат само полезна храна, а здравните центрове програми за физическа активност. Шест от десет жители на испанския град Нарон са с наднормено тегло. Според ръководителя на проекта д-р Карлос Пинейро, основната цел е да се придобият здравословни навици, най-вече от децата.
 

Жителите на град Нарон, които са 39 426 – имат за цел да свалят общо 100 хиляди килограма за две години. Според Статистическия институт на автономната област Галисия, където се намира град Нарон - 19.18% в областта страдат от затлъстяване. Общо за Испания процентите са 17.03%.

 

Ръководителят на проекта д-р Карлос Пинейро е категоричен, че инициативата се прави не защото проблемът в Нарон е по-сериозен отколкото в други испански и европейски градове, а за да се ограничи световната тенденция на затлъстяване и като превантивна мярка срещу различни заболявания: „10-годишните деца със затлъстяване са се увеличили с 2 процента, а тези с наднормено тегло - с пет на сто. Това сериозно увеличава риска от хронични заболявания. Искаме да поправим това“.
 

В рамките на инициативата, която е започнала на 25 януари, равностойността на свалените по време на диетата килограми ще бъдат дарени под формата на храна на местни неправителствени организации.

 

Традиционната кухня на град Нарон, разположен на брега на Атлантическия океан, е основно от морски дарове като миди, мерлуза, калкан и стриди. Именно те са включени в диетата, която жителите на града ще спазват. Местните ресторанти също се присъединяват към инициативата, включвайки в менютата си повече морски дарове и по-здравословна храна.


Кметът на Нарон Марионо Форейро: „Няма нищо ново в това да бъдеш научен да се храниш правилно. Идеята не е да гладуваме, а да се научим да четем етикетите на продуктите и да готвим здравословна храна“.
 

Според ръководителя на проекта д-р Карлос Пинейро ключът към успеха на инициативата е в децата: "Ако децата поддържат адекватен и активен начин на живот, те ще убедят 90% от родителите да правят същото".
 

За да се постигне това младежите ще изучават овощните градини и продуктите, които растат в тях. Те ще бъдат насърчавани да разглеждат и обсъждат причините за затлъстяването, както и да ходят пеша или с велосипед до училище.

 

Според д-р Пинейро 600 деца вече ходят и се прибират от училище по този начин, движейки се повече. Според него техният брой ще нарасне до 4000. За да се гарантира сигурността на децата по време на физическата им активност при придвижването им до училище те носят гривни, които информират родителите им при тяхното пристигане в училище, а местната полиция наблюдава движението на децата.
 

Инициативата за обща загуба на 100 хиляди килограма в град Нарон включва също специални програми за хора над 70-годишна възраст с гимнастика, терапевтичен танц, плуване и 8-километрови разходки.

 

Според д-р Пинейро тези занимания ще доведат до значително намаляване на хроничните заболявания при хората в тази възрастова група. „Ако проектът продължи и привлече повече участници, градът може да спести 1,8 милиона евро годишно от медицински разходи”.
 

Инициативата в Нарон се радва на интерес и в нея са се включили политици, лекари, академици, полицейски служители и много други.
 

Д-р Пинейро е удовлетворен от активността на местното население и е убеден в успеха на проекта: „Населението на Нарон е като жива лаборатория, която изгражда бъдещето си”.

Коментари

Новини Варна