IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
09:04 | 21 февруари 2018
Обновен: 17:20 | 26 март 2024

Монтевидео събира красотите на Южна Америка

Столицата на Уругвай по нищо не отстъпва на Рио де Жанейро

По материала работи: Пламен Янков
Монтевидео събира красотите на Южна Америка

В Южна Америка има град, предлагащ запомнящи се гледки. Столицата на Уругвай – Монтевидео, е бижу, разположено на историческата река Ла Плата в залива, образуван от едноименния естуар. На това място реките Уругвай и Парана се вливат в Атлантическия океан. От 1776 до 1814 г. е част от испанското вицекралство Рио де ла Плата, което престава да съществува през 1814 г. след превземането на Монтевидео.

 

Историята на Монтевидео започва сравнително късно,

а стратегическото му разположение не пречи да е основан едва през 1726 г. Целта му е да се защитават източните земи от португалските набези. Създаден е от Бруно Маурисио де Сабала под името Сан Фелипе и Сантяго де Монтевидео. Само след няколко години е най-важният град в района на Рио де ла Плата и на изток от река Уругвай. Тук се води и една от най-известните морски битки през Втората световна война (1939 г.). Останките на немския броненосец „Граф Шпрее” и на зареждалия го кораб все още са наоколо.

 

ОСТАНКИТЕ НА НЕМСКИЯ БОЕН КОРАБ „ГРАФ ШПРЕЕ” са туристическа атракция в Монтевидео.

 

 

В началото на XIX век районът е белязан

от британското влияние, на което остава подвластен чак до началото на XX век. Макар и късно роден, градът е изключително красив. Смятан е за най-доброто място за живеене в цяла Южна Америка и за един от 30-те най-сигурни града в света.

 

ПО УЛИЦИТЕ МОЖЕ ДА СРЕЩНЕТЕ и легендарни герои от комиксите и филмите.

 


За разлика от по-голямата част от латиноамериканските столици тази има европейски, макар и подчертано модерен вид, а колониалната атмосфера е по-скоро загатната. Градът е люлка на видни представители на културата като Родо, Сориля де Сан Мартин и Флоренсио Санчес.

 

Запазени са исторически и архитектурни шедьоври,

а старият град носи името Куидат Виея и е препълнен с прекрасни сгради, които датират от началото на XIX и XX в. Той съществува и днес с уникалната си шахматна планировка още от колониалния си период, както и с архитектурните стилове, вариращи от неокласицизъм  до постмодернизъм.

 

ПОСРЕЩАНЕТО В МОНТЕВИДЕО е типичното за Латинска Америка.

 


По тесните старинни улици се срещат ателиета и бутици на някои от младите уругвайски дизайнери. Най-старият площад е Пласа де ла Конститусион, на който са разположени катедралата, построена в началото на XIX в., и сградата на общината. Наблизо е и друг шедьовър на неокласицизма – църквата „Иглесия-Мартиз и Кабилдо”. Тя съхранява богата колекция от исторически мебели и живопис.

 

ПЛАЖОВЕТЕ СА АТРАКТИВНИ почти целогодишно, но изкушението е най-голямо през лятото.

 

 

Представител на неокласицизма е театър „Солис”, съществуващ от 1847 г. Той е и един от най-големите и красиви в Латинска Америка. В същия архитектурен стил са и домовете на генералите от XIX в. Ривера и Лавальеда. Типичен пример за чистия класически стил е  „Паласио Лехислативо”. Построен е от 45 вида мрамори, 62 разновидности гранит и ценни дървесни видове.

 

Една от най-големите забележителности

е на Площада на независимостта – постройката се нарича „Паласио Салво”. Интересната висока сграда е завършена през 1928 г., като най-отгоре е разположен фар, който се забелязва чак от пристанището на града. Достига близо 100 м и има 27 етажа. За сериозен период от време този „замък” в Монтевидео е бил и най-високата сграда в цяла Латинска Америка. Статуята и мавзолеят на националния герой и борец за независимост Артигас са в близост до нея.

 

ПОДОБНО НА ФЕСТИВАЛА В РИО и в уругвайската столица има с какво да се похвалят.

 

 

Небостъргачът „Торе де Антел” е покривът на града 

с височина 157,6 м. Връхна географска точка на Монтевидео е едноименният хълм, висок 137 м. Опасан е от военен форт, в който сега се намира армейският музей. Тук е и най-старият фар в страната, построен през 1804 г. Два са плажовете, които трябва да се видят. Те са световноизвестни. Първият е Поситос, наречен Копакабана на Монтевидео. Другото красиво място е Караско. Посещават се от хиляди туристи от континента и Европа. 

 

КРАЙБРЕЖНАТА АЛЕЯ Е МЯСТО за отдих, спорт, медитация, разходка.

 

 

Парк „Родо” е най-големият в страната

със 128 хектара градини, фонтани и паметници, включително езеро и открит театър. Най-старият парк пък е „Ел Прадо”, който притежава уникална колекция от 850 сорта рози. Сред атракциите на Монтевидео е и зоопаркът, който е един от най-богатите в цяла Южна Америка. В курорта се намира и легендарният стадион „Сентенарио”, където се играе финалът на първото световно първенство по футбол през 1930 г. Тогава Уругвай побеждава Аржентина с 4:2 и става първият световен шампион. Сега този стадион с 90 000 места е обявен от ФИФА за историческа забележителност. И до днес футболът е религия в Уругвай, както и в цяла Латинска Америка.

 


НАД 250 КРУИЗНИ КОРАБА ГОДИШНО акостират на пристанището в Монтевидео.

 

 

 

НЕБОСТЪРГАЧЪТ „ТОРЕ ДЕ АНТЕЛ“ и съпътстващата го гледка.

 

 

Материала подготви БОРИС ПРОДАНОВ

Коментари

Новини Варна