IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
08:42 | 22 февруари 2018
Обновен: 17:17 | 17 април 2024

Постенето пречиства организма

През този период се възстановяват черният дроб и жлъчката, разкри здравният инструктор Ники Суков

По материала работи: Пламен Янков
Постенето пречиства организма

Великденският пост е полезен за пречистване на организма. През тези 40 дни се възстановяват черният дроб и жлъчката, разкри здравният инструктор Ники Суков в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещи Иван Барбов и Магдалена Петрова. Това е времето, в което се пречистваме от зимното безразборно ядене. „Когато спрем животинските храни, жлъчката и черният дроб влизат в режим на възстановяване. Когато те се пречистят, и мозъкът започва да функционира по-добре“, увери експертът.

 

Има и рискове, разбира се, затова дори според църковния канон постът трябва да се спазва само от здрави хора. Той е забранен за деца, бременни жени и кърмачки. Дори и здрав човек, ако по време на пост се разболее, трябва да прекрати ограниченията в храненето. Има, разбира се, и превантивни мерки, които задължително трябва да спазваме, за да ни се отрази добре постенето. Първото изискване е да се храним бавно и осъзнато, а зеленчуците и варивата да са добре преработени. Не е изключено първоначално стомахът да реагира, тъй като растителната храна е богата на фибри.

 

„Най-важно по време на пост е да разберем нуждите на тялото си. Не трябва да го приемаме като лишение, а като възможност за пречистване и за подготвяне на тялото за пролетта“, каза още Ники Суков.

 

Той подчерта, че физическата активност и постенето не си противоречат. „Селските стопани, докато са спазвали поста навремето, са продължавали да работят на полето. Разбира се, дейността им не е била толкова интензивна, колкото през лятото, но не е спирала. Постът трябва да вкара тялото в ритъм, след като през зимата движенията са били ограничени, а спирането на животинските храни много помага за това. Освен това има много спортисти, които са изразени вегани. Те през цялата година спазват растителен режим на хранене и това не се отразява на техните резултати, но те старателно подбират храните си“ – допълни Ники Суков.

 

„Важно е да се подчертае, че ограниченията в поста са добре обмислени. Първата седмица след Месни Заговезни са разрешени млечните храни и яйцата. Това дава възможност постепенно да се намали необходимостта на тялото от животински протеини и мазнини. На Тодоровден и Цветница е разрешена риба. Това е постепенно завръщане към нормалния режим на хранене, за да не се стресира организмът след края на поста. Според мен няма нищо притеснително, ако се спазва мярката“ – каза още здравният инструктор.

 

Подходящи храни по време на пост, които покриват нуждата на организма от животински мазнини и протеини са гъбите кладница и ядките. Богат източник на фибри са сушените плодове. Цитрусите възстановяват недостига от витамин С и подобряват имунитета. По това време на годината все още има червено цвекло, което е полезно за кръвта и черния дроб. Чаят от коприва обогатява организма с желязо.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Целия разговор вижте тук

"Щрихи от утрото" (21.02.2018) - Хранене по време на пости - какво е полезно и какво не?

Коментари

Новини Варна