IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
09:57 | 22 февруари 2018
Обновен: 19:12 | 24 април 2024

Тиквена магия за детокс и отслабване (рецепта)

Какви са ползите от тиквата, за отслабването и за правилното функциониране на организма ни като цяло?

По материала работи: manager
Тиквена магия за детокс и отслабване (рецепта)

Тиквата е богата на антиоксиданти, пише fitpersona.com. Тя обаче е богата и на алфа-каротен и бета-криптоксантин, които са също много мощни антиоксиданти. Освен, че са много важни за борбата срещу свободните радикали, тези три антиоксиданта, при недостиг на витамин А в организма, могат да се превръщат във витамин А и да компенсират недостига.


В допълнение, тиквата съдържа и полезните за очите антиоксиданти лутеин и зеаксантин, които ни предпазват от катаракта и различни заболявания на очите, зачестяващи с напредването на възрастта.

 

Тиквата е много богата на витамин C, като само една купа от нея съдържа 20% от дневната препоръчителна доза. Витамин C стимулира синтезирането на глутатион в черния дроб – вид протеин, който изчиства токсините в черния дроб.

 

Източник е също така на витамини от B групата, витамин Е и К. По отношение на минералите, с тиквата си набавяме калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, мед и желязо.

 

Една купа тиква (примерно сварена) съдържа 3 грама фибри (жените трябва да приемат 25 грама фибри на ден, мъжете 38). Съдържанието на фибри удължава процеса на смилане на тиквата, което пък ви кара да се чувствате сити по-дълго време. Тиквата е полезна и за добрата работа на чревния тракт, което е особено важно при режим с цел отслабване.

 

Една купа тиква съдържа само 49 калории и ако не добавяме излишни калории може да си спретнем вкусни и нискокалорични ястия с тиква (вижте едно от предложенията ни за вкусна печена тиква).

 

ПЪЛНЕНА ТИКВА

 

Необходими продукти:

 

1 не много голяма тиква

2 ябълки (за предпочитане по-кисели)

2 манарини

50 гр. бадеми

100 гр. стафиди

6 фурми

щипка канела

 

Начин на приготвяне:

 

Разрязвате тиквата на две части и я почиствате от семките, обелвате и нарязвате на ситно ябълките, обелвате е разделяте на резенчета мандарините. Разпределяте в двете половинки на тиквата, по равно, всички плодове и ядки. Поръсвате с канелата. Овивате във фолио и печете на 220 градуса (с въздух) около 2 часа. Накрая отваряте фолиото, "набраздявате" с лъжица страничната повърхност на тиквата и няколко пъти поливате със соса от плодовата плънка. Допичате около 10 мин. без фолио.

Да ви е сладко!

 

 

Семената са много ценни – не ги изхвърляйте! Когато готвите тиква, в никакъв случай не изхвърляйте семената – те са супер полезни! Съдържат много фибри и поради ниския си гликемичен индекс помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

 

Освен това са богати на желязо и ще ни заредят с енергията, която ни е необходима във фитнеса. Така пък ще имаме възможност и сили да изгорим повечко калории.. Богати са на Омега-3 мастни киселини – които пък са важни за сърдечно-съдовата система и предотвратяването на инфаркт.

 

И нещо много важно: тиквеното семе повишава производството на серотонин, който ни избавя от депресията (която често лекуваме с бърз въглехидрат – тортичка, шоколадче..) и ни държи винаги в добро настроение. Идва времето на по-мрачните и дъждовни дни, ако ви действат депресиращо – дръжте си подръка тиквено семе.

 

 

Коментари

Новини Варна