IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
09:02 | 23 февруари 2018
Обновен: 22:09 | 22 март 2024

Кой измисли бирата?

За всички любители на най-старата алкохолна напитка

По материала работи: Пламен Янков
Кой измисли бирата?

Бирата, която е наричана още пиво е най-старата и консумирана алкохолна напитка в света. Освен че води убедително в класацията на алкохолната индустрия, тя е и сред най-популярните напитки изобщо – на трето място след водата и чая.

 

Трудно е да се каже конкретно кой е изобретил бирата, но най-вероятно първите в света ферментирали напитки са се появили заедно с развитието на селскостопанското производство на зърнени култури преди 12 000 години, отбелязва teenproblem.net.

 

Племената, които започнали да се заселват в селскостопански цивилизации и отглеждали пшеница, ориз, ечемик и царевица, са се натъкнали на процеса на ферментация и вероятно са започнали да произвеждат бира.

 

Най-ранната известна алкохолна напитка е 9 000 годишна китайска рецепта, направена от ориз, мед и плодове, но първата бира, направена от ечемик най-вероятно е създадена в близкия изток.

 

Но без съмнение хората са пиели тази напитка и много по-рано – доказателства за съществуването на бира датират отпреди 5000 години от шумерите от древна Месопотамия. Археолозите отриват керамични съдове, по които има лепкави останки от бира, посветени на шумерската богиня на бирата.


Тази богата на хранителни вещества напитка се оказва по-безопасна алтернатива от питейната вода от близките реки и канали, които често били замърсени с животински отпадъци.

 

Древната бира процъфтява по времето на Вавилонската империя. Работниците по Нил често получавали бирена напитка в края на деня, а всички, в това число фараони, селяни и дори деца пиели бира ежедневно.

 

Много от тези древни бири били ароматизирани с необичайни добавки като мандрагора, фурми и зехтин. По-модерната версия на напитката датира от средновековието, когато християнските монаси и други занаятчии започнали да варят бира, подправена с хмел.

 

Четете още за бирата И фараоните са пийвали биричка

Халба бира, чаша вино и... чуждите езици ни идват отръки

Учени доказаха, че бирата повишава настроението

3 причини да пием бира за по-добър секс

Да пием бира и да нямаме бирено коремче

20 вица, с които винаги можете да си кажете "Наздраве"

Коментари

Новини Варна