IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
11:05 | 1 март 2018
Обновен: 08:45 | 5 май 2024

DASH диетата помага при депресия! Как?

Яжте пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни

По материала работи: Слав Велев
DASH диетата помага при депресия! Как?

Kогато се чувстваме унили обикновено посягаме към шоколада или любимата мръвка. Има и други случаи, въпросът обаче който се опитват да разнищят учените този път е дали има диета, с чиято помощ можем да прогоним депресията.

 

Изследователи от Медицинския център към Университета Раш в Чикаго установяват, че хората, които се придържат към хранителен режим близък до DASH диетата по-рядко развиват депресия. Този режим е специално създаден да подпомогне сърдечносъдовото здраве и контрола на кръвното налягане. Набляга предимно на консумацията на богати на полезни вещества храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

 

В САЩ през 2016 г. от депресия са се оплаквали около 16,2 млн. възрастни, което се равнява на 6,7 процента от трудоспособното население. 

 

При депресия чувството за безнадежност е определящо поведението и самочувствието на засегнатия. Други отличителни са тъгата и раздразнителността, загубата на интерес към дейности, които по-рано са доставяли удоволствие, проблеми със съня. Особено показателно за наличието на депресия е мисълта за самоубийство.

 

Смята се, че към депресия са по-склонни хората, в чиято семейна история се среща това състояние, други фактори са лично заболяване или на член на семейството или друго травматично събитие като загуба на близък.

 

Dnes.bg

 

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна