IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
19:00 | 8 март 2018
Обновен: 13:11 | 17 март 2024

5 вреди от телевизора

Най-потърпевши се оказват децата

По материала работи: Ставри Таргов
5 вреди от телевизора

Телевизорите толкова трайно и категорично са се настанили в живота ни, че в някои домове работят почти денонощно. Едни включват телевизора за „фон“, други буквално се потопяват в света на „синия екран“ за часове наред.
 
Според изследване на Журнала на американската медицинска асоциация, жителите на САЩ гледат средно около 5 часа телевизия дневно, а европейците около 3-4 часа. За някои това може да е в реда на нещата.
 
Какво причинява това на здравето?


1. Опасност от инфаркт


Рискът от инфаркт е изключително по-висок при бездействащите пред екрана. Проучване, обхванало 4512 души, показва, че смъртността е с 48% по-висока при тези хора, които прекарват повече от 4 часа на ден пред екрана - извън работата, в сравнение с тези, които са стояли пред телевизора или компютъра в рамките на 2 часа.
 
2. Наднормено тегло


Хората, които прекарват повече от два часа дневно пред телевизора, са значително по-застрашени от наднормено тегло в сравнение, с тези, които се ограничават с тридесетина минути. Неподвижността предразполага към спад на кръвното налягане, забавяне на сърдечната дейност и метаболизма, което означава 20-30 процента по-малко изгорени калории на час.
 
Друг негативен фактор, според проучване на експерти от Харвард, е храненето пред телевизора. Яденето пред малкия екран води до между 30 и 70% повече калории на ден.

 

3. Нарушение на съня
 
Светлината от екрана действа като стимулант на нервната система и е една от причините за проблеми със съня. Особено когато телевизия се гледа късно вечер. Затова е препоръчително в спалнята да няма телевизор или ако има, да не се гледа поне час преди лягане.
 

4. Негативни мисли

 

Проучвания сочат, че хората, които редовно гледат новини и публицистични предавания, са настроени по-песимистично към живота. Те са склонни към депресия и не се радват на живота.

 

5. Когнитивен спад

 

Постоянно включеният телевизор вкъщи вреди на развитието на говора и на интелекта на малките деца, дори когато не го гледат. Причината е, че броят на думите, които децата чуват и произнасят, намалява.
 
Включеният за часове телевизор вкъщи намалява съществено речевите способности на децата, както и на онези, които се грижат за тях, твърдят педиатри.

За всеки час, в който телевизорът работи, децата чуват между 500 и 1000 думи по-малко от страна на възрастните. Възрастните произнасят обичайно по около 941 думи на час.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна