Причини за пропуснат цикъл, различни от бременност
На какво се дължи внезапната аномалия
Публикувана: 19 Mar 2018 | 14:46

Менструалният цикъл може да се повлияе от редица обстоятелства, защото е един много крехък механизъм. Ако сте пропуснали една менструация, не бързайте да мислите за бременност. Има други причини, които могат да предизвикат това прескачане. Кои са те представят от az-jenata.bg

 

Методът за контрацепция 

Различните видове контрацептиви, включително бариерни методи и противозачатъчни таблетки, могат да предизвикат аномалии в цикъла и неговото пропускане. Най-често това се случва при хормоналните контрацептиви, които предизвикват промени в овулацията.

 

Твърде много упражнения

Интензивните и изтощителни упражнения предизвикват аменорея или пропускане на един или повече менструални цикли. Характерно е за атлетите, които тренират много усилено. Дължи се на драстични промени в обмяната на веществата и хормоналния баланс вследствие на тренировката.

 

Синдром на поликистозни яйчници

Поликистозните яйчници са една от най-честите причини за аменорея. Този синдром представлява хормонален дисбаланс, при който отделянето на яйцеклетки е затруднено. Състоянието е придружено от повишени нива на тестостерон.

 

Бърза загуба на тегло

Рязката промяна в теглото, особено отслабването, както и поднорменото тегло, са предпоставки за пропускане на цикъл. Екстремното отслабване е стрес за организма и метаболизма, което се отразява най-вече на репродуктивната система, смятана за второстепенна в моменти на шок от мозъка.


Безсъние

Изследванията показват, че липсата на сън пречи на обмяната на вещества и нормалния менструален цикъл при жените.

 

Високи нива на стрес

Повишените нива на хормони на стреса в организма потискат секрецията на естроген и прогестерон. Това временно намалява репродуктивната функция.

 

Хранителен дефицит

Жените, които спазват строга диета често страдат от смущения в цикъла. Драстично лишаващите се от определени групи храни са и онези, които най-често търпят пропускане на менструация.

 

Страдате от недиагностицирано заболяване

Някои заболявания влияят директно на менструацията, но може да не подозирате за тях. Такива са множествена склероза, рак, хипотиреоидизъм, полово предавани болести.

Коментари ( 0 )