IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
08:44 | 23 март 2018
Обновен: 14:37 | 20 април 2024

Денимир Неделчев от школа „Европейски мост“ към ОДК: Преоткривам себе си във всеки дебат!

Искам да се развивам в България, споделя момчето в рубриката „Надеждите на Варна“

По материала работи: Пламен Янков
Денимир Неделчев

Денимир Неделчев е ученик последна година в Математическата гимназия във Варна. Твърди, че е човек, който защитава позицията си. Затова и преди четири години става член на школата „Европейски мост” към ОДК - Варна.

 

Майка му го записала, без той да знае. „В началото не исках да идвам, но реших да дам шанс на школата и на себе си. Присъствах на една среща и останах впечатлен от начина, по който учителката Долорес Коева общува с останалите. Непринуденото й държание ни предразполага да кажем какво мислим по даден въпрос. Хареса ми това, че

 

срещнах добри хора и завързах приятелства”, споделя младежът.

Изразяването на мнение развива начина на изказ, смята Денимир. „Чувствам се добре, когато намеря хора, които споделят моите идеи. По този начин усещам подкрепа. Една от добрите страни на школата е, че не знаем каква тема ще обсъждаме. Така във всеки дебат преоткриваме себе си. Разсъждаваме върху проблеми, за които дори не подозираме, че съществуват”, разкрива Денимир.

 

Той разказва, че е силно впечатлен от Илон Мъск. „Вдъхновява ме с идеите си за опазването на околната среда, както и за развитието на индустрията.”

 

ДЕНИМИР НА ДИСКУСИЯ С ЧЛЕНОВЕТЕ на Комисията по образование и наука в Народното събрание.

 
 

Денимир е участвал няколко пъти в състезанието „Къде? Какво? Кога?”. „Протича по достъпен и приятен начин. Включват се отбори от различни училища и школи. Интересното е, че всеки път въпросите са от различно естество. За да отговориш, трябва да си посветен в дадената сфера, защото

 

малките детайли са от значение А тях не всеки ги знае...”, разказва момчето.

 

На международно ниво Денимир е участвал в проект в Хага. „Участници имаше и от Румъния, Норвегия, Холандия и Полша. Сближи ни това, че спахме в съседни къщички в един парк. Всеки ден се събирахме и сформирахме отбори, като всеки се състоеше от участник от всяка от петте страни. Една от задачите, които ни поставиха, беше да представим мястото, откъдето идваме. Това ни обедини, защото виждаш как съотборниците помагат в презентирането на страна, която не е тяхна. Любима част от пътуването останаха за мен тематичните вечери. Събирахме се, за да си разкажем за обичаите, похапвайки вкусна традиционна кухня.

 

Чужденците останаха с добро впечатление за нас. Може би не очакваха да сме толкова широко скроени”, споделя той.

 

Денимир разказва, че няма да забрави посещението си в испанския парламент. „Явно не само в нашето Народно събрание възникват спорове и пререкания. В Мадрид присъствах на ожесточена дискусия за проблема с бежанците.”

 

За Денимир предстои завършване на средното образование. „Последна година съм в Математическата гимназия във Варна. Насочил съм се към Софийския университет. Планувам да се занимавам с икономика и финанси. Искам да остана тук, виждам развитие в България”, завършва младото момче.

 

ИЛИЯНА МИТАКОВА

Коментари

Новини Варна