IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:16 | 23 март 2018
Обновен: 01:19 | 28 март 2024

Какво да консумирате след вредните храни?

За да намалите риска от здравословни проблеми

По материала работи: Пламен Янков
Какво да консумирате след вредните храни?

Вредната храна е нещо, с което „прегрешаваме“ всеки ден. Опитваме се да се храним здравословно, но винаги някой чипс, сандвич или пържен картоф ще развалят плановете ни. Така приемаме по-голямо количество сол, много мазнини, захари и изкуствени аромати или консерванти. Това води до подуване на стомаха, газове и лениви черва. Проблемите са налице, затова трябва да направим нещо, с което да избягаме от неприятното чувство на тежест в стомаха, пише puls.bg.

 

Много е важно да не надвишаваме препоръчителния ежедневен прием на натрий (под 2,300 мг), както и на захар (до 6 супени лъжици за жените и до 9 чаени за мъжете). Хубаво е и да ограничим количеството на мазнините (до 65 г на ден или средно около 2 000 калории на ден). 


Затлъстяване, метаболитни нарушения, диабет и сърдечни проблеми, са по-сериозните здравословни проблеми, които можем да получим, ако не ограничим приема на вредни храни. Първата стъпка, която трябва да направим, е да подберем храни и напитки, с които да облекчим чувството на тежест в стомаха след консумацията на бързата храна. 


Ако прекаляваме с вредната храна, в тялото ни се натрупва по-голямо количество натрий. Това може да повиши кръвното налягане, да увеличи риска от сърдечен удар, инсулт или появата на бъбречно заболяване. Затова храните, богати на калий, противодействат на натрия. Например в средно големите банани има около 422 мг калий, портокалите съдържат между 230 и 350 мг от минерала, авокадото и спанака също са много богати на калий.  

 

Пълнозърнестите храни също са добър избор след прием на вредни храни. Те ни засищат бързо и намаляват желанието за захар и въглехидрати. Те са богати на фибри, които от своя страна подпомагат стомашно-чревния тракт. 


Храната, богата на чисти протеини, е следващата в списъка. Например месо от пуйка и пилешки гърди, които не товарят храносмилателната система. От друга страна омега-3 мастни киселини в мастните риби (риба тон или сьомга) се борят с възпалението, причинено от консервантите, мазнините и добавките в пакетираните храни. 

 

Друго нещо, което е идеално за консумация след прекаляване с мазните и твърде сладки храни, е джинджифилът. Той топи лошия холестерол в тялото, понижава нивата на чернодробните триглицериди и е чудесен очистител на черния дроб. 


Нискомаслено кисело мляко също е много полезно. Това възстановява нормалната чревна флора. Това се дължи на бактериите лактобацилус, които се смятат за пробиотик, повишаващ имунитета. 


Водата също е голям съюзник на тялото в борбата с преработените храни. По-голямото количество натрий може да наруши електролитния му баланс и да изпитваме сухота в устата. Това води до задържане на вода и подуване на корема. Колкото по-бързо започнем да пием повече вода, толкова по-бързо ще подобрим работата на бъбреците и на червата.  Ако я пием топла сутрин на гладно, с малко лимон, ще пречистим стомаха от токсините. Това може да се превърне в наш ритуал за детоксикация. 

 

Освен чиста вода, различни видове сокове също не са за пренебрегване. Сокът от червена боровинка (неподсладен) служи като диуретик, помага при подуване и газове, образувани от нездравословната храна. Веществата в червената боровинка също така премахват натрупаните бактерии по пикочния мехур. 

Коментари

Новини Варна