IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
11:33 | 11 април 2018
Обновен: 23:36 | 26 април 2024

Градове на вода: Ушуая - най-южният град на планетата

Аржентинският град се смята за “края на света“

По материала работи: Слав Велев
Градове на вода: Ушуая - най-южният град на планетата

Чували и чели сме обещанието „Ще стигна до края на света за теб!“. Малцина обаче пристъпват към действие по въпроса. В миналото е имало много и най-различни представи за края на света, най-вече според това къде са живеели хората. Разбира се, планетата не е конус, който да си има начало и край, а приблизителна сфера. За Южна Америка обаче условният „край“ е до фара в град Ушуая, остров Огнена земя, Аржентина. Фарът маркира най-южната точка на Южна Америка.

Най-южният град на планетата е и най-близо разположеният до Антарктида. Ушуая, столицата на провинция "Огнена земя" в Аржентина, е земя на дъгите и горите, живите цветове, място с неподправен чар и ярка индивидуалност. Летата са кратки и хладни, като денят продължава близо 18 часа, което е и причина грaдът да сияе в пищни пъстри градини. Зимите са дълги и студени и денят тогава е едва седем-осем часа. Ледените пипала на Антарктида застигат града на около 600 м надморска височина, където гората свършва и започват голи и заснежени планински склонове.

 

 

На езика на индианците ямаха

 

Ушуая означава “залив, гледащ на запад”

 

Разположена на бреговете на канала “Бигъл” Ушуая разкрива неповторими пейзажи, които няма да видите на нито едно място на света - гори, планини, океан, глетчъри и вятър, вулкан от емоции на тази иначе студена точка от земното кълбо.

ПЛАВАНЕТО С ЛОДКА ПО КАНАЛА “БИГЪЛ” е една от атракциите на столицата на остров “Огнена земя”.

 

 

През 1960 г. тук е построен паркът "Огнена земя" - обширна територия от около 63 хектара с гори, предимно дърветата ленгас, които достигат на височина 30 м, планински върхове и обитателите им като величествения кондор, чимамангото, едрите планински гъски и качулатата каракара. Разхождайки се из Ушуая, няма как да не минете покрай Морския музей и музея "На края на света" и индустриалната зона на града. В далечината се виждат заснежените върхове на планината Оливия, Чинко Херманос (“Петимата братя”) и Ескарпадос. В същата посока минава и река Енкайонадо. Точно на другата страна е океанът.

 

Плаването с лодка по канала “Бигъл” е една от атракциите на столицата на остров "Огнена земя". Насочвайки се на юг от града, точно в сърцето на канала “Бигъл”, се намира остров "Алисия", който е подслонил огромна колония от тюлени. Плаването обикновено продължава до фара Eclaireurs, разположен на остров със същото име. Този стар фар, който съществува от 1919 г., е една от иконите на Ушуая. Точно на 20 минути от тук се намира Островът на тюлените (Isla de Los Lobos). За любителите на дивата природа това е възможност да се наблюдават отблизо ритуалите и игрите на големи морски бозайници, а абсолютното безмълвие, което цари на острова, за пореден път напомня на посетителите, че са чак на края на света. По-късно пътешествието продължава до Острова на птиците, където могат да се видят императорският и магелановият корморан, буревестници и още над 20 вида морски птици.

 

ЗА ЮЖНА АМЕРИКА условният „край“  на света е до фара в град Ушуая.

 

 

И обратно в града на чаша мате - традиционната напитка в Аржентина. Населението му е около 62 000 души. През летния сезон (ноември-март) то достига 70 000 души, като е предпочитан обект за посещения от собственици на скъпи яхти. Има аерогара и голямо пристанище. Атмосферата в града наподобява тази в неголемите северноевропейски пристанищни туристически градове на Великобритания и Скандинавския полуостров, а лифтовете до алпийския ледник и ски заслоните във високата планина непосредствено до града - на Швейцария. Популярни туристически атракции са знакът Fin del mundo (“Край на света”) и едноименната пощенска станция в близкия национален парк, както и пътешествието с катамаран по пътя на Чарлз Дарвин, който минава в протока непосредствено пред града, между многобройни острови, маркирани от „фарове на края на света“, край които се излежават стотици тюлени, подскачат пингвини и други птици, и се отразяват острите неестествено огънати силуети на скалните върхове на Огнена земя.

 

ПРЕЗ 1960 Г. ТУК Е ПОСТРОЕН ПАРК “ОГНЕНА ЗЕМЯ” - обширна територия от около 63 хектара с гори, предимно дърветата ленгас.

 

ПОПУЛЯРНА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ е знакът Fin del mundo (“Край на света”).

pateshestvenik.com, wikipedia.org,idi.bg

Материала подготви: ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна