IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
09:24 | 19 април 2018
Обновен: 01:02 | 23 март 2024

Атакувайте главоболието с тези билки

Причината за появата му са различни

По материала работи: Пламен Янков
Атакувайте главоболието с тези билки

Чаша топъл чай може ефикасно да допълни борбата с различни типове главоболие. Независимо дали болката в главата е остра или се явява като хронични пристъпи, има билки, които може да помогнат за отслабване на главоболието и за оредяване на пристъпите във времето. Ефектът от редовната употреба на такива билки може да е съизмерим с този от приема на лекарства срещу главоболие.

 

Причините за поява на главоболие са различни. В основата на болковото усещане е дразнененто на рецептори, разположени в зоната на врата и главата. Различни фактори може да въздействат върху тези рецептори, като резултатът винаги е един и същ – поява на болка. Тя може да е остра, притъпена, пулсираща, пронизваща и прочие, в зависимост от причината за появата й. Овладяването на главоболието изисква установяване на подлежащата причина и елиминирането й. В този аспект ефективна помощ може да осигурят и някои билки.

 

Джинджифил (Zingiber officinale) 
Отвара от джинджифил може да се ползва за овладяване на един от най-често срещаните типове главоболие – т.нар. тензионно главоболие. Причина за появата му е повишената секреция на простагландини – вещества, дразнещи специфични болкови рецептори и отключващи характерната болка в областта на главата. Усещането при тензионно главоболие е за стягане, най-често в зоната на тила и слепоочието. Болката е до умерена и тъпа, често е единствен симптом и няма придружаващи оплаквания.

 

Благоприятната роля на джинджифила за овладяване на острите и хронични прояви на тензионно главоболие се свързва с факта, че той блокира секрецията на простагландините, отключващи главоболието.

 

Лайка (Matricaria) 
Облекчаването на главоболието е сред по-малко познатите свойства на тази широкоспектърна билка. Лайката има едновременно противовъзпалително, спазмолитично и аналгетично действие. Те се обуславят от широката гама биоактивни компоненти в състава на билката. Най-изявени свойства за облекчаване на главоболието се приписват на т.нар. хамазулен – специфично за лайката вещество, ефикасно срещу тензионно главоболие.

 

Моминска вратига (Tanacetum parthenium) 
Това е билката, която се ползва с най-голям успех за лечение на мигренозно главоболие. Проучванията показват, че моминската вратига помага едновременно за облекчаване силата на главоболието при мигрена, както и за оредяване на пристъпите с времето.

 

Мигренозното главоболие се отключва пораид повишено производство на вещества, които разширяват кръвоносните съдове в зоната на главата и мозъка и водят до повишен натиск върху разположените покрай тях нервни окончания. Мигренозният пристъп се характеризира с остра пулсираща болка, локализирана в различни зони на главата – фронтално в зоната на челото, около очите и слепоочията или по тила и врата. Характерно е наличието на допълнителни оплаквания – гадене, непоносимост към шум, зрителни нарушения с поява на т.нар. аура.

 

Благоприятното действие на моминската вратига за справяне с мигренозното главоболие се свързва с високото съдържание на партенолид – вещество от групата на терпените. Партенолидът блокира производството на съдоразширяващите вещества, които отключват мигренозното главоболие. Така помага не само за овладяване на болката, но и за разреждане на мигренозните пристъпи във времето.

 

Тензионното и мигренозното главоболие са двете най-разпространени форми на този здравословен проблем. Медикаментозното им лечение може да се допълни с прием и на посочените билки, но се изисква консултация с лекар, за да се гарантира, че билколечението ще бъде безопасно и подходящо във всеки индивидуален случай.

puls.bg

Коментари

Новини Варна