IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:31 | 20 април 2018
Обновен: 01:08 | 23 март 2024

Маслото от ветивер успокоява и лекува

Комарите, мухите, дървениците и други насекоми бягат от аромата му

По материала работи: Ставри Таргов
Маслото от ветивер успокоява и лекува

Успоредно с огромната си популярност като благоуханно средство, маслото от ветивер е ценено в ароматерапията и алтернативната медицина като биопродукт с доказани здравни ползи. Те се асоциират с голямото разнообразие от биоактивни компоненти в този продукт. Маслото от ветивер е богато на над 100 типа терпени, всеки от тях носещ своя потенциал.
Комбинацията от тези органични съединения е причина ползите от прилагането на масло от ветивер да са разностранни и да допринасят както за физическото, така и за емоционалното ни здраве.
 

 

Снемане на стреса

 

Маслото от ветивер се ползва успешно като релаксиращо средство в сферата на ароматерапията, като продукт за инхалации, масло за вана или за зареждане на домашните овлажнители за въздух.

Релаксиращият съзнанието ефект на маслото от ветивер се свързва с действието му върху експресията на гени, участващи в реакциите на повишена тревожност.
 

 

Контролиране на състояния като хиперактивност или дефицит на внимание при децата


Поведенческата и медикаментозната терапия, назначавани за справяне с тези проблеми в детска възраст, може да се допълнят много добре с прилагането на масло от ветивер. Проучванията показват, че локално прилагане върху кожата или инхалации с него има успокоителен ефект и помага за по-лесно концентриране на вниманието на децата.
 
Подобряване на съня

 

На маслото от ветивер се приписват и свойствата на седатив, т.е. продукт с успокоително действие. Може да се ползва успешно като природен лек срещу безсъние и други хронични проблеми със съня.

 

Срещу ухапване или ужилване от насекоми


Т.нар. инсект алергии са сред най-честите причини за алергична реакция със затоплянето на времето. Кожните прояви при ужилване или ухапване от насекомо като обриви, зачервяване и парене, се повлияват добре при третирането им с масло от ветивер. Важно е то да е по-разредено или смесено с по-неутрални масла, например бадемово или кокосово, за да не раздразни допълнително кожата. Благоприятният ефект на маслото от ветивер при алергична реакция се свързва с неговите противовъзпалителни и антисептични свойства.
 

 

Природен репелент

 

Ако човешкото обоняние възприема ароматът на маслото от ветивер като изящно благоухание, напълно противоположна е реакцията към него от страна на насекомите. Комарите, мухите, дървениците и други насекоми бягат от аромата на ветивер и той може да се ползва като естествен и безопасен репелент срещу тях.
 
При здрав човек маслото от ветивер не показва нежелани реакции, но с повишено внимание следва да се отнасят към него бременните и хората с епилепсия.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна