IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
19:41 | 20 април 2018
Обновен: 02:44 | 11 април 2024

Яйченият белтък е идеален в грижата за кожата

Ето конкретните ползи

По материала работи: Ставри Таргов
Яйченият белтък е идеален в грижата за кожата

По разнообразие на полезни вещества белтъкът на яйцето отстъпва пред жълтъка, но пък води в едно също толкова важно направление – съдържание на важни протеини. Те са полезни не само при вътрешен прием, но и при локално прилагане върху кожата. Затова яйченият белтък се ползва широко като органично средство за допълване грижите за кожата.
 
В краткосрочен план домашно приготвените продукти за кожна грижа, съдържащи белтък от яйце, имат видим ефект за тонизиране на кожата, подобряване на еластичността и гладкостта й и за заглаждане на фините линии и бръчките. Ползите от яйчения белтък обаче не се ограничават само с това. Съдържанието на полезни вещества в него е предпоставка той да допълва грижите за кожата в още няколко направления.
 

По-бързо обновяване на кожата

 

Високото съдържание на протеини в яйчения белтък подпомага процесите на обновяване на епидермалния слой на кожата. Процесът се означава като десквамация на кожата, при която старите епидермални клетки се олющват и се заменят с нови. Подпомагайки десквамацията, яйченият белтък действа като естествено средство за забавяне процесите на стареене на кожата. Допълнителни ползи идват от ролята му за укрепване на колагена – основният структурен компонент на кожата.
 

Превенция на запушването на порите

 

Яйченият белтък упражнява свиващ ефект върху порите на кожата на лицето. Така съдейства за намаляване на риска от тяхното запушване. Това е важно превантивно действие срещу възпалителни процеси, поява или обостряне на кожни проблеми като акне, черни точки, комедони и др.
 

Регулиране на себумната секреция

 

Домашно приготвените козметични продукти, съдържащи яйчен белтък, поддържат секреторните функции на кожните жлези в норма. Този ефект е много позитивен за нормализиране секрецията на себум при хора с чувствителна или мазна кожа. Яйченият белтък може да подобри и грижите за косата при хора с мазен скалп и пърхот.
 
Включването на белтък от яйце в състава на продуктите, ползвани в грижата за кожата, е предпоставка за поддържането й гладка, стегната и млада за по-дълги периоди от време.

Най-често яйченият белтък се ползва за приготвяне на маски за лице, а много позитивен допълващ ефект има включването на мед или лимонов сок.

Важно е на домашно приготвените козметични продукти, съдържащи белтък от яйце, да се осигури достатъчно време за контакт с кожата, след което тя да се изплакне добре с вода, защото белтъкът може да запечати порите на кожата и да не осигури желания позитивен ефект.

Puls.bg
 

 

Коментари

Новини Варна