IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
12:03 | 21 април 2018
Обновен: 02:43 | 27 април 2024

Прост хранителен навик ще спаси живота и здравето ви

Експертите са категорични - това ще увеличи шансовете ви за дълголетие

По материала работи: Пламен Янков
Прост хранителен навик ще спаси живота и здравето ви

Всеизвестно е, че въздържанието от цигари и алкохол, физическата активност и здравословното хранене са ключови за дълголетие. По-необичайни промени в начина на живот обаче също могат да допринесат за удължаването му. Колкото и странно да звучи, за дълъг живот може да помогне нещо толкова просто като затварянето на вратата на кухнята след вечеря, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване.

 

Според публикация в "Харвард хелт пъблишинг" вечерното затваряне на пътя към кухнята увеличава шансовете за дълголетие.  Храненето и употребата на алкохол в часовете непосредствено преди лягане в дългосрочен аспект могат да повлияят неблагоприятно върху здравето, съобщава БТА, цитирана от NOVA. Поради тази причина експертите препоръчват да се вечеря по-рано и достъпът до хранителни и питейни изкушения да се ограничава чрез затваряне на кухненската врата. Късното похапване освен това повишава нивата на стресовия хормон кортизол, което може да доведе до редица хронични заболявания. 

 

Проучването е поредното в подкрепа на т.нар. "вечерни пости" - времето между вечерята и закуската, през което въздържанието от храна и напитки се свързва с предпазване от болести и дълголетие. Препоръката на експертите е да се спазва 11-часово "постене" между вечерята в 20 часа и закуската в 7 часа. 

Коментари

Новини Варна