IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
12:19 | 22 април 2018
Обновен: 02:45 | 27 април 2024

От какво да изчистим дома си при пролетното почистване?

Голяма част от по-старите мебели може да са източник на опасни за здравето вещества

По материала работи: Юлиян Атанасов
От какво да изчистим дома си при пролетното почистване?

Заобикалящата ни среда изобилства от продукти, които имат негативно въздействие върху здравето ни. В това отношение най-опасни са токсините в продукти, на които сме изложени за продължителни периоди, например тези в дома ни.  Каква по-удобна възможност да се отървем от тях от пролетното почистване?

 

Като най-опасно в дългосрочен аспект се посочва излагането на токсини, които влошават функциите на ендокринната система и нарушават хормоналния баланс на организма. Това са т.нар. ендокринни дисруптори. Вещества с такова въздействие върху организма може да бъдат открити в състава на редица продукти от домакинството. Оказва се, че почти във всяко помещение на дома ни може да има продукти и предмети, които оказват негативно въздействие върху здравето ни. Традиционното пролетно почистване дава удобна възможност да се отървем от тях.Като основен източник на токични вещества, увреждащи ендокринната система, се посочват пластмасовите изделия в домакинството, особено по-старите и захабени такива. Те изпускат в околната среда фталати и бисфеноли – вещества, добавени, за да повишат структурата и гъвкавостта на пластмасата. Особено опасни в това отношение са домакинските съдове, в които държим храна и то за продължителни периоди от време. С времето те не само изпускат повече токсични фталати и бисфеноли, но се замърсяват и с бактерии и други микроорганизми.

 

Най-голямо количество фталати и бисфеноли се отделят, когато пластмасовите изделия се нагряват – например при ползване в микровълнова фурна. Редовното излагане на въздействието на такив апродукти се асоциира с висок риск от увреждане на щитовидната жлеза и влошаване секрецията на полови хормони при жените с последващи проблеми с детеродния потенциал.

 

Голяма част от по-старите мебели също може да са източник на опасни за здравето вещества. Дивани, столове и фотьойли, проиведени преди десетилетия, често съдържат сложни етери и други вещества, влагани в тях като средство за защита от пожари и изгаряне. За много от тези продукти днес съществуват данни, че са опасни за здравето и нарушават хормоналната секреция. Съвременната тенденция е към подмяна на подобни мебели с такива, съдържащи органични материали.Негативно въздействие върху здравето може да имат и съставките на много от почистващите и хигиенизиращи продукти в домакинството, включително антибактериални сапуни, гелове и пасти за зъби. Съставът на такива продукти трябва винаги да се проследява за съдържание на потенциално опасни вещества като фталати, триклосан и др.

 

Опасни за здравето вещества се откриват също и в състава на опаковките на някои храни, особено в консервни кутии, найлонови пликове и др. Не е препоръчително подобни материали да се ползват повече от еднократно.Премахвайки от домакинството си продукти с потенциално опасни съставки, не само ще повишим ефекта от пролетното почистване и ще организираме по-природосъобразно домакинството си, но и ще превърне дома си в крепост на доброто здраве. Ендокринната ни система няма как да не оцени този жест по достойнство.

 

puls.bg

 

Четете още: Храните, които ни пазят от стрес

Коментари

Новини Варна