IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
13:10 | 25 април 2018
Обновен: 10:28 | 25 април 2024

Градове на вода: Акапулко – синята лагуна на тихоокеанско Мексико

Рай за богаташите от северни страни

По материала работи: Слав Велев
Градове на вода: Акапулко – синята лагуна на тихоокеанско Мексико

Акапулко е красив туристически град, който се намира на югозападното крайбрежие на Мексико, на около 320 километра от столицата на страната Мексико Сити, в щата Гереро. Разположен е в красив залив на брега между Тихия океан и Сиера Мадре дел Сур. Той е дом на около 700 000 жители. Преобладаващата част от населението се състои от местни жители, но има и много чужденци, привлечени от топлия климат, екзотиката и по-достъпните цени на имотите. В Акапулко, подобно на всеки друг град, има по-скъпи и по-обикновени райони за живеене. По-заможната част от местното население живее по крайбрежието, където къщите са големи и луксозни и задължително със собствен басейн. Официален език тук е испанският, но едва ли има място, на което да не ви разберат на английски. Акапулко е основан през 1566 г.  и в продължение на векове е град, който разчита на селското стопанство. Местната икономика обаче внезапно претърпяла големи промени, когато през средата на ХХ век настъпили нови времена. В цял свят започнала да се развива туристическата индустрия, а селското стопанство бързо останало на заден план. Днес голяма част от местното население е заета в туризма, който е основен източник на доходи.

 

Туризъм

През ХХ век холивудски звезди, знаменитости и богаташи от цял свят откриват изключителния потенциал на Акапулко и го превръщат в една от най-нашумелите туристически дестинации дотогава. Днес силуетът на града впечатлява със своите високи крайбрежни хотели, напомняйки за Хонолулу или Копакабана. Заливът Баиа де Акапулко е закътано и тихо местенце със златист и изключително фин пясък. Около плажната ивица има хиляди кокосови палми, които придават изключително приветлив и екзотичен вид на крайбрежието. Най-важният капитал на града е неговата прекрасна природа и целогодишно топъл климат. Това привлича хиляди туристи годишно, макар че поради жестоката конкуренция в туризма Акапулко е загубил част от посетителите си. Най-сериозният му конкурент е Канкун (също мексикански курорт, разположен на брега на Карибско море).

 

 

 

Горещо

Акапулко има горещ субекваториален климат. Температурите са доста високи през цялата година. Има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон съвпада със зимното полугодие в северното полукълбо и трае от ноември до април. Това е най-доброто време от годината за туризъм в тази част на Мексико. Слънцето е в изобилие, а валежи са малко вероятни. Времето е великолепно за дейности на открито. Най-малка е вероятността за валежи през месец март. Прекрасният климат е направил през ХХ век Акапулко популярно място за зимуване на милионери от по-северни страни. Топлото и влажно време принуждава хората да избягват големите усилия. Подобно на всички тропически градове Акапулко се оживява, когато слънцето започне да залязва и жегата отстъпи пред по-приятните нощни температури.

 

 

Какви дрехи да си подготвим?

Ако сте избрали Акапулко за туристическа дестинация, задължително си пригответе бански и най-леките дрехи, които имате. Носете си чехли, сандали и други леки и отворени обувки. Тук е много горещо през цялата година и дори през януари температурите могат да са равни или по-високи от тези по Средиземноморието през юли!

 

РАЙ през цялата година.

 

 

Висока престъпност

Последните статистически данни показват, че този град е с един от най-високите проценти на убийства в света -142 на 100,000 души. Хората, които посещават Акапулко, са съветвани да стоят в курортите, където те пребивават, тъй като повечето от престъпленията са в околните райони.

 

 

Забавления

Излежаване на плажа, гмуркане, разходка с яхта или лодка, водни ски, църкви, увеселителни паркове, ресторанти, кафенета, нощни заведения и други са само част от хилядите забавления в Акапулко де Гереро и всичко това е само на крачка от Тихия океан. Акапулко е плажен курорт, разположен в естествен залив, което допринася за практикуването на десетки водни спортове.

 

 

По материала работи: Ели Маринова

 

 

Четете още: 

Коментари

Новини Варна