IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
08:10 | 2 януари 2014
Обновен: 07:48 | 19 март 2024

Варна води в анкетата за европейска столица на културата

Варна води в анкетата за европейска столица на културата

По материала работи: Златина Добрева
Варна води в анкетата за европейска столица на културата

Варна води в анкетата: "Кой град трябва да спечели Европейска столица на културата 2019 г.?".
Морската столица събира 67% от вота на гласувалите на сайта kmeta.bg. На второ място е Велико Търново с 29%. Подкрепата за Пловдив е 2 процента, а за София едва 1 на сто.
Анкетата стартира на 14 декември, а 15-дневният срок за участие в нея бе удължен от организаторите, поради силния интерес от страна на читателите, припомня Дарик.
Кметът Иван Портних отправи призив да се гласува за Варна. В профила си във „Фейсбук" градоначалникът публикува обръщение, в което призова за участие в анкетата.
Резултатите от анкетата ще бъдат изпратени на Министерството на културата и на журито. Активната подкрепа на обществеността е един от основните критерии при решението на журито.
Варна, Велико Търново, Пловдив и София са българските градове, които продължават във втория етап на конкурса за Европейска столица на културата.
Надпреварата продължава, като само един град ще остане на финала и ще се окичи с титлата Европейска столица на културата и ще стане средище на десетки културни прояви. През септември 2014 г. журито - от български и чуждестранни експерти, отново ще се събере в България, за да види дали са изпълнени дадените от него препоръки, и да определи победителят, информира порталът на българските общини.

Коментари

Новини Варна