Защо патките летят на ята с V-образна форма
Гъските, които летят отзад, крякат, за да окуражат онези пред тях да поддържат скоростта си
Публикувана: 16 May 2018 | 18:02

Всяка есен, когато гледате патките, летящи на юг, ще видите, че се движат на ята с V-образна форма. Науката е открила причината за това. Когато една птица плесне с криле, тя създава повдигащо течение за птицата непосредствено след нея, пише obekti.bg.

 

Летейки във V-образна форма, цялото ято се придвижва 71% по-бързо, отколкото ако всяка птица летеше поотделно. Така и хората, които споделят обща посока и имат чувство за общност могат да стигнат там, където искат, по-бързо и по-лесно, ако се доверяват един на друг. Когато една гъска изпадне от ятото, тя веднага усеща течението и съпротивата на въздуха, докато опитва да се справи сама, и бързо се връща в ятото, за да се възползва от подемната сила на птицата пред нея.

 

Ако имаме разум поне колкото една гъска, ще стоим рамо до рамо с онези, които са тръгнали в същата посока като нас.Когато водещата гъска се умори, тя се връща обратно в крилото и друга гъска поема фронта. Струва си да се редуваме за трудната работа. Гъските, които летят отзад, крякат, за да окуражат онези пред тях да поддържат скоростта си.

 

Окуражителните думи могат да постигнат чудеса.И накрая, ако една гъска се разболее или падне, ранена от изстрел, две други патки излизат от ятото и я следват, докато се върне във форма за летене или докато не умре. Тогава те тръгват сами или с друго ято, за да се върнат в групата си. Ако имаме поне толкова разум, колкото гъските, ще се подкрепяме взаимно.

 

Още по темата: Пернати нарушители: Патки превишили скоростта с 22 км/ч

Коментари ( 0 )